Cannes ja mahdollisuudet: hymyilevästä nyrkkeilijästä haudankaivajan vaimoon

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesin festivaalin alkaessa festaripomo Thierry Fremaux näpäytti lehdistötilaisuudessaan Netflixiä. Kuinka monta elokuvantekijää Netflix on löytänyt, hän kysyi.

Fremaux viittasi Cannesin tehtävään, mahdollisuuteen ja velvollisuuteen nostaa esiin uusia lahjakkuuksia. En ollut aivan täysin sisäistänyt tätä suurten ja pienempienkin kansainvälisten elokuvafestivaalien sinänsä ilmeistä funktiota ennen vuotta 2016.

Se oli käännevuosi suomalaiselle elokuvalle, koska Cannesin Un certain regard -esityssarjan voitti Juho Kuosmasen Hymyilevä mies.

Kun Hymyilevä mies tuli Cannesiin ja sen ensimmäinen esitys alkoi, se oli Debussy -salissa istuneesta yleisöstä 95 prosentille aivan tyhjä taulu. Koska teos oli läpäissyt seulan ja valittu esityssarjaan, siihen liittyy oletusarvo, että tarjolla on jotain hyvää. Niille, joilla oli elokuvasta joku ennakkoajatus tai -tieto, tuo säie todennäköisesti oli jotain Aki Kaurismäkeen liittyvää, ehkä odotus, että kaikki suomalaiset elokuvat ovat jonkinlaista akikaurismäkeä, sillä se on yleinen ennakkoluulo.

Muutamaa päivää myöhemmin Hymyilevä mies oli Tapaus. Kaikki sen nähneet pitivät siitä, monet paljonkin.