Cannes 2015: Tale of Tales eli komeasti kierot satukarnevaalit aikuisille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Gomorran ohjaajan Matteo Garronen Tale of Tales on hulppea satuelokuva. Siinä on kuninkaita, merihirviöitä, kohtalokkaita vaihtokauppoja tarjoavia hiippareita, neitoja pulassa ja erilaisia yliluonnollisia sattumuksia.

Tarinoissa kuningatar (Salma Hayek) haluaa lapsen hinnalla millä hyvänsä ja suostuu antamaan jonkun raukkaparan hengen haaveensa saavuttamiseksi. Eräässä linnassa kuningas (Toby Jones) kasvattaa rakkaudella aasin kokoista kirppua, joka yllättäen kuolee. Kunkku tarjoaa nuoren tyttärensä miehelle, joka tunnistaisi kirpunnahan alkuperän. Valitettavasti sellainen tyyppi löytyy. Toinen, yltiöhimokas sikailijakuningas (Vincent Cassel) erehtyy luulemaan kauniisti laulavaa alamaistaan kauniiksi nuoreksi naiseksi, vaikka kyseessä on syrjäytynyt ja ei-niin-nätti vanhapiika. Pian joku heitetään ikkunasta, mutta se on vasta tapahtumien alkua.

Pohjana on napolilaisen Giambattista Basilen kansansatukokoelma 1600-luvulta.

Elokuva ei kuitenkaan sovi lapsille. Näissä saduissa rikkailla on orgioita, ihmisiä nyljetään elävältä ja kauloja viilletään auki. Niinhän tapahtui vanhoissa saduissakin, joskus kierrellen ilmaistuna, mutta mitään ”modernia” Garronen elokuvassa ei ole.

Elokuvaa katsoessa ensimmäinen vaikutelmani oli hämmennys. Tale of Tales on tehty isolla rahalla, erikoistehosteet ovat ykkösluokkaa, näyttelijät maailmankuuluja ja kuvauspaikat mielettömän hienoja – monia luulisi tietokoneluomuksiksi, mutta jokainen linna on tosiaan olemassa. Mutta elokuvan sisältö on suorasukaista ja lihallisuudessaan sekä verisyydessään ”vain aikuisille” -osastoa.