Cannes 2015: palkitaanko keskitysleirielokuva, Michael Caine, miekkaseikkailu vai nämä kaikki?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesin elokuvajuhlien palkinnot jaetaan nyt sunnuntai-iltana. Tuomaristoa johtavat Coen-veljekset.

Kilpasarjan elokuvien kärki on selvästi erillään kakkosketjusta. Tässä näkemyksiäni vahvimmista teoksista.

Keskitysleiritarinan odottaakin olevan rankka ja painostava, mutta yhden vuorokauden aikana tapahtuva Son of Saul on suorastaan musertava. Se on unkarilaisen Laszlo Nemesin esikoisohjaus. Tyylivalinta on omintakeinen: päähenkilö on lähes aina aivan kameran edessä, ja kuvan laidat ovat epätarkat. Kauheudet ovat siis alati kaikkialla, mutta keskellä on Geza Röhrigin näyttelemä Saul, joka yrittää löytää rabbin, joka hautaisi kuolleen pojan – aivan turhaa, sillä Saul tietää tulevansa ammutuksi seuraavana päivänä. Kuvausratkaisu voi kuulostaa kikkailulta, mutta se toimii, ja pelkästään tämän itsevarman kokeilun onnistuminen varmistaa, että jonkin palkinnon elokuva illalla saa.

Todd Haynesin Carolista kirjoitin jo erikseen. Naisnäyttelijän palkinto voi hyvinkin mennä Cate Blanchettille tai yhdessä hänelle ja Rooney Maralle.

Denis Villeneuven ohjaama Sicario on viileä elokuva huumesodan hämäriltä rintamalinjoilta Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalta. Elokuvan näkemys viranomaisten hämärästä toiminnasta on hyvin kyyninen. Tyyliltään elokuva muistuttaa Michael Mannin ohjauksia, ja täytyy sanoa, että Sicario on lähes Mannin parhaiden elokuvien veroinen. Villeneuve tekee seuraavaksi Blade Runner 2:n, ja täytyy sanoa, ettei tämä sinänsä vähän epäilyttävä hanke voisi Sicarion perusteella olla paremmissa käsissä.