Cannes 2015: Inside Out vie Pixarin animaatiot aivan uudelle tasolle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Hyvin tunteellinen elokuvakokemus on jopa kiusallinen. Itket, etkä voi sille mitään. Asiaa ei auta, että kuulet ympärilläsi muidenkin nyyhkyttävän. Olet siinä kuitenkin omista, vuolaana julki tulevista tunteistasi itse vastuussa.

Jonkin puhtaan tunteen tunnistamisesta alkavaa suurta mielenliikutusta seuraava itkeminen on intiimi fyysinen reaktio, joka voi tuntua melkein häpeälliseltä. Kontrolli on mennyt. Ja jos myrsky jatkuu pian naurulla, tilanne vain pahenee. Ihan kuin ruumis kouristelisi.

Samaan aikaan tunne on mitä nautinnollisin. Tätä varten elokuvia katsotaan. Tätä varten ne ovat olemassa. Elokuva on ottanut vallan.

Cannesin paras elokuva tähän mennessä ei ole ranskalainen ihmissuhdejuttu, unkarilainen keskitysleirikuvaus tai amerikkalainen periodidraama, vaan Pixarin mestariteos.

Inside Out on animaatio 11-vuotiaasta tytöstä Rileystä, joka muuttaa Minnesotasta San Franciscoon. Vanhat ystävät ja rakas koti jäävät taakse. Riley menettää elämänilonsa, kun suosikkiharrastus jääkiekko jää ja koulussakin hän kokee tulevansa syrjityksi – mutta eiköhän kaikki muutu paremmaksi.