Cannes 2014: Twilight-tähti Kristen Stewart kasvaa Olivier Assayasin ohjauksessa näyttelijäksi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Twilight-elokuvien tähti Kristen Stewart sai keskeisen roolin Olivier Assayasin elokuvasta. Ranskalainen ohjaaja-käsikirjoittaja tunnetaan ennen kaikkea älyllisistä draamoista, joissa on usein sekä filosofista kaikupohjaa että elämän makua.

Clouds of Sils Maria on kertomus näyttelijättärestä, jonka pitää hyväksyä elämässään ja työssään vanhemman naisen roolin. Aina erinomainen Juliette Binoche näyttelee Mariaa, jonka uran kaarella on yhtäläisyyksiä Binochen valintoihin. Chloe Grace Moritz esittää parikymppistä amerikkalaisnäyttelijää, joka etsii itseään.

Teemoja ovat ikääntyminen ja aika (taas). Pääasiassa Sveitsissä ja Sils-järven rannoilla tapahtuvan elokuvan nimi tulee kauniista pilvivirtauksesta, joka symboloi elämän virtaa. Assayas osaa tehdä tällaisista rinnastuksista vaivattomia, jopa hieman ironisoida niitä hukkaamatta asian painoarvoa. Tunnelma on salaa hirvittävän melankolinen.

Yllätys on se, että elokuvan melkein varastaa Stewart.

Hän näyttelee Marian henkilökohtaista avustajaa Valentineä. Stewart saa ja osaa olla luonnollinen, kenties hahmo on lähellä hänen omaa itseään.