Cannes 2012: A.J. Annilan ihmissusielokuva Human tehdään viimeinkin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesissa kerrottiin monista tulevista suomalaisista elokuvahankkeista, joille tuottajat olivat etsimässä yhteistyökumppaneita, levittäjiä tai julkisuutta. Aiheet vaihtelivat strippareista ihmissusiin ja Ruotsin kuningatar Kristiinan elämäntarinasta Hitlerin listimiseen aikakoneen avulla.

Kirjoitin SK nettiin jo yhdn erillisen jutun: Hitlerin tappamista seuraavaksi filmaava Iron Sky-ohjaaja Timo Vuorensola: ”En aio tehdä natsielokuvia loppuelämääni”.

Mika Kaurismäki on saamassa tyyriin Kuningatar Kristiina -elokuvansa nyt tuotantoon, ja siinä näyttelevät ainakin ruotsalainen Malin Buska ja Muiden elämän naispääosassa nähty saksalainen Martina Gedeck.

Yksi erikoisuus on A.J. Annilan hautoma Human, ”käänteinen ihmissusitarina”, jota on kirjoittanut myös Spliceä kynäillyt Doug Taylor. Annila kertoi elokuvasta jo pari vuotta sitten Berliinin festareilla. Nyt se on vihdoin menossa tuotantoon.

”Human kuvataan talvella Kanadassa ja Suomessa. Tarvitaan mahdollisimman kylmäluminen talvi. Elokuva on selviytymistrilleri – suomalaisena haluan lyödä näyttelijät todella uskottaviin olosuhteisiin, eli hengitys höyryää ja on kylmä. Se on klaustrofobinen, ollaan keskellä erämaata yhdessä paikassa.”

Tuotantoyhtiö on Blind Spot, sama kuin Annilan esikoisella Jadesoturi ja Iron skylla.

”Suurin tuotannollinen haaste ovat oikeat sudet. Meillä on Andrew Simpsonin 12-päinen susilauma, jonka kanssa kuvataan yli puolet kuvausajasta.”

”Human alkaa melkein kuin luontodokumentti. Ensimmäinen näytös on pelkästään susia.”

Tapahtumapaikka on Kanada. Kieli on englanti.

”Sudet kuvataan nykysuunnitelman mukaan Kanadassa ja muut osuudet Suomessa.”

Perään Annila ohjaa Don’t Come After Me -nimisen trillerin. Sekin on englanninkielinen.

”DCAM on oman firmani ensimmäinen tuotanto. Käsikirjoitus on Antti Karumon, joka kirjoitti Rakkaudella Mairen.”

”Luin treatmenttia, ja puolessavälissä nousin ylös ja kävin sanomassa vaimolle, että nyt tuli vastaan niin kova juttu että harvoin tulee. Ilmoitin Karumolle, että odota pari viikkoa niin ostan tämän – olen just perustamassa omaa firmaa.”

”Koen että se osuu genren sydämeen: se on niin helvetin montaa asiaa, a-luokan psykologinen trilleri, jossa on moniselitteistä dialogia ja useita merkitystasoja.”

”Kun kuvausmaat ovat Suomi ja Ruotsi, englanninkielisyys olisi ollut viisi vuotta sitten vielä haastavaa. Mutta nyt kun on tehty Wallandereita Ruotsissa englanniksi ja David Fincher kuvasi Stieg Larssonia Tukholmassa Hollywood-elokuvaksi englanniksi, ei sitä enää pidetä outona.”

Annilan oman firman perustamisen syyt olivat yksinkertaiset.

”On muutama niin hyvä muutama hanke, etteivät ne mahdu toisille tuottajille. Totta kai se on myös haaste, mutta näiden vuosien jälkeen alkaa olla sen verran kontakteja maailmalta, ettei enää osaa pelätä. Täytyy vaan antaa projekti linjatuottajalle sitten jossain vaiheessa ja keskittyä ohjaamiseen.”

Suomesta tulee siis kohta monta genre-elokuvaa per vuosi – mutta tämän puolen pioneeri Annila ei ole tehnyt elokuvaa neljään vuoteen. Saunan ensi-illan jälkeen osa suunnitelmista on kariutunut, osa edelleen mahdollisia.

”Mutta ohjaamattomuus oli pankkitilille huono juttu, ei siinä ehtinyt turhautua. Paljon tarjottiin Suomessa ja ulkomailta. Opin, etten voi tehdä mitään tilaustyönä. Sydän pitää olla täysillä mukana.”

”Elämä on liian lyhyt haaskattavaksi puolella teholla tekemiseen.”