Cannes 2011: vuoroin vieraissa osa 1, Christian Bale kiinalaisessa elokuvassa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tutut amerikkalaiset tähdet käyvät nykyään myös ulkomailla töissä – isoissa osissa jopa elokuvissa, joiden kieli ei ole englanti. Cannesissa saa jatkuvasti lukea uutisia tulevista ja nähdä mainoksia jo tehdyistä leffoista, joissa on erikoisia näyttelijäyhdistelmiä.

Uudempien aikojen Batman Christian Bale näyttelee pääosan Zhang Yimoun suurelokuvassa Heroes of Nanking. Se on pääosin kiinankielinen. Karmeaa Nankingin verilöylyä (josta on tehty taannoin kaksi muutakin elokuvaa, ss ja erinomainen kiinalainen City of Life and Death) käsittelevä draama saa Kiinan ensi-iltansa joulukuussa, joten se saapuu Europpaan varmaankin ensi helmikuun Berlinalen kautta.

Robert de Niro kävi Italiassa pyörähtämässä Manual of Love 3 -elokuvassa ihan merkittävässä roolissa, amerikkalaisena professorina joka rakastuu Monica Belluccin esittämään kaunottareen. Kyllä, leffa on sarjansa kolmososa.

Sharon Stone vieraili taannoin turkkilaisessa Susien laakso -televisiosarjassa (samaa settiä kuin Susien laakso Palestiina). Nyt hänet nähdään ranskalaisessa Largo Winch 2 -toimintaseikkailussa (oli tosi huono).

Nämä eivät ole mitään cameo-vilahduksia, vaan ihan oikeita rooleja.

Elokuva-ala globalisoituu vauhdilla: vastaavasti jenkkituotannoissa nähdään usein saksalaisia tai ranskalaisia näyttelijöitä kakkosketjun rooleissa. Varmasti monet ovat niissä lahjakkuutensa ansiosta, mutta sekin vaikuttaa, että tällaisella tempulla saa merkittävästi enemmän huomiota näissä maissa. Ranskalaiset ovat todella aktiivisesti elokuvissakäyvää kansaa, joten iso menestys Ranskassa tarkoittaa jopa kymmenien miljoonien dollarien tuottoa.

Entäs suomalaiset? Minulla on pian jännittäviä uutisia.