Cannes 2011: Uusi Almodovar tuli sittenkin Cannesiin, mutta tuleeko Suomeen?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

On yllätys, että Pedro Almodovarin uusi elokuva ei-niin-vapaaehtoisesta sukupuolenmuutoksesta ylipäänsä nähdään Cannesissa. Almodovar nimittäin suuttui edellisen Volverinsa huonosta palkintomenestyksestä niin, että ehti jo ilmoittaa vievänsä The Skin I’m Inin Venetsian festivaaleille.

Ranskan lehdet kirjoittivat taannoin aiheesta kiivaasti, mutta kun viikkoa myöhemmin ohjelmisto julkaistiin, Almodovar oli kuin olikin kilpasarjassa.

Jopa kauhuelokuvaksi luonnehdittu The Skin I’m In, jossa – mikäli olen ennakkokuvailut oikein ymmärtänyt – Antonio Banderasin esittämäplastiikkakirurgi tekee kostoksi miehestä naisen, esitetään torstaina.

Suomeen sitä ei aivan heti kannata odottaa. Yleensä tämän luokan teokset ennakko-ostetaan varhain, mutta kukaan ei hankkinut tämän uutuuden oikeuksia Skandinaviaan.

Miksi?

Almodovareista pyydetään kovaa hintaa, kertoo levitysyhtiöiden väki. Niin kovaa, ettei niiden levittäminen ole välttämättä kannattavaa. Nyt kun Almodovarit Pohjoismaissa yli kymmenen vuoden ajan levittänyt Sandrew Metronome on ajettu alas, kukaan ei ole halunnut lähettää pientä omaisuutta Madridiin.

Olen melko varma, että The Skin I’m In nähdään jossain vaiheessa meikäläisilläkin valkokankailla. Ehkä se ostetaan nyt Cannesista, jos se on kyllin hyvä. Ehkä joudumme odottamaan, kunnes espanjalaiset laskevat hintaa – alalla kuiskaillaan, että Sandrew on maksanut almodovareista selvästi ylihintaa. Tällaista on elokuvalevitysbisnes, siinä ei rakastetun Pedronkaan maine ja kunnia nouse eurojen yläpuolelle.