Cannes 2011: Pihla Viitalalla "erittäin iso" rooli Hollywood-elokuvassa Hansel and Gretel

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Skuuppi: Pihla Viitala nähdään keväällä 2012 ensi-iltansa saavassa Hannu ja Kerttu -muunnelmassa roolissa, joka on mitä todennäköisimmin suurin suomalaisen Hollywood-elokuvassa koskaan tekemä osa. Hänellä on paljon yhteisiä kohtauksia etenkin The Hurt Locker -tähti Jeremy Rennerin kanssa.

Hansel and Gretel: Witch Hunters tulee valkokankaille maaliskuussa 2012. Sen budjetti on Hollywoodin korkeampaa keskisarjaa, 60 miljoonaa dollaria. Kuvaukset Berliinin Babelsbergin studioilla jatkuivat odotettua pidempään ja siksi Viitala itse ei ehtinyt Cannesiin.

Satualkuperästä huolimatta kohderyhmänä eivät ole lapset. Humoristinen ja väkivaltainen fantasiaelokuva kertoo Hannun ja Kertun elämästä ”piparkakkutalotapauksen” jälkeen, aikuisina.

Ammatikseen he – tietenkin – metsästävät noitia, kun kerran kokemusta on.

Elokuvastudio on Paramount. Ohjaaja on norjalainen Tommy Wirkola, tuottajina muiden muassa Will Ferrell ja hänen komedioitaan ohjannut Adam McKay. Varsinaisessa naispääosassa on Gemma Arterton, mutta Viitalan rooli on keskeinen. Hän näyttelee Minaa, jonkin sortin noitaa tai muuten maagisesti virittynyttä olentoa.

Viitala on ollut elokuvan näyttelijäksi listattuna nettitietokanta IMDb:ssä jo aika pitkään, mutta roolin luonteesta tai koosta sivusto ei kerro. Elokuvan näyttelijälista saitilla on epätäydellinen, eivätkä näyttelijät ole siinä roolin koon mukaisessa järjestyksessä.

Paramountilta tarkempia tietoja ei heru, mutta Wirkolaan hänen läpimurtonsa Dead Snow’n (kovin epätasainen kauhusikailu natsizombeista) tiimoilta tutustunut pohjoisamerikkalainen kollegani ja toinen syväkurkku vuotivat yksityiskohtia.

Viitalan rooli on ”erittäin iso”: käsikirjoituksessa Mina-hahmo on kuulemma avainasemassa. Yhden tiedon mukaan Viitala olisi ”third billed”, eli hänen nimensä tulisi alkuteksteissä heti Artertonin ja Rennerin jälkeen.

Hollywood-läpimurto on merkittävä.

Vaikka suomalaiset Renny Harlin ja Antti Jokinen ovat ohjanneet Yhdysvalloissa, ei Hollywoodin kameroiden edessä ole suomalaisia juurikaan nähty.

Tähän mennessä suurimman roolin on tehnyt Vera Jordanova, joka oli yksi pahiksista Hostel 2 -kauhuelokuvassa – mutta ura on jäänyt ainakin toistaiseksi siihen. Myös hänen entinen poikaystävänsä Samuli Edelmann on Hollywood-konna: taannoin kuvatussa Vaarallinen tehtävä 4:ssä nähtävä rooli on ilmeisesti melko näkyvä, koska Edelmann on kiertänyt tuotannon mukana eri maissa.