Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Cannes 2011: Pihla Viitalalla ”erittäin iso” rooli Hollywood-elokuvassa Hansel and Gretel

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.5.2011 13:11

Skuuppi: Pihla Viitala nähdään keväällä 2012 ensi-iltansa saavassa Hannu ja Kerttu -muunnelmassa roolissa, joka on mitä todennäköisimmin suurin suomalaisen Hollywood-elokuvassa koskaan tekemä osa. Hänellä on paljon yhteisiä kohtauksia etenkin The Hurt Locker -tähti Jeremy Rennerin kanssa.

Hansel and Gretel: Witch Hunters tulee valkokankaille maaliskuussa 2012. Sen budjetti on Hollywoodin korkeampaa keskisarjaa, 60 miljoonaa dollaria. Kuvaukset Berliinin Babelsbergin studioilla jatkuivat odotettua pidempään ja siksi Viitala itse ei ehtinyt Cannesiin.

Satualkuperästä huolimatta kohderyhmänä eivät ole lapset. Humoristinen ja väkivaltainen fantasiaelokuva kertoo Hannun ja Kertun elämästä ”piparkakkutalotapauksen” jälkeen, aikuisina.

Ammatikseen he – tietenkin – metsästävät noitia, kun kerran kokemusta on.

Elokuvastudio on Paramount. Ohjaaja on norjalainen Tommy Wirkola, tuottajina muiden muassa Will Ferrell ja hänen komedioitaan ohjannut Adam McKay. Varsinaisessa naispääosassa on Gemma Arterton, mutta Viitalan rooli on keskeinen. Hän näyttelee Minaa, jonkin sortin noitaa tai muuten maagisesti virittynyttä olentoa.

Viitala on ollut elokuvan näyttelijäksi listattuna nettitietokanta IMDb:ssä jo aika pitkään, mutta roolin luonteesta tai koosta sivusto ei kerro. Elokuvan näyttelijälista saitilla on epätäydellinen, eivätkä näyttelijät ole siinä roolin koon mukaisessa järjestyksessä.

Paramountilta tarkempia tietoja ei heru, mutta Wirkolaan hänen läpimurtonsa Dead Snow’n (kovin epätasainen kauhusikailu natsizombeista) tiimoilta tutustunut pohjoisamerikkalainen kollegani ja toinen syväkurkku vuotivat yksityiskohtia.

Viitalan rooli on ”erittäin iso”: käsikirjoituksessa Mina-hahmo on kuulemma avainasemassa. Yhden tiedon mukaan Viitala olisi ”third billed”, eli hänen nimensä tulisi alkuteksteissä heti Artertonin ja Rennerin jälkeen.

Hollywood-läpimurto on merkittävä.

Vaikka suomalaiset Renny Harlin ja Antti Jokinen ovat ohjanneet Yhdysvalloissa, ei Hollywoodin kameroiden edessä ole suomalaisia juurikaan nähty.

Tähän mennessä suurimman roolin on tehnyt Vera Jordanova, joka oli yksi pahiksista Hostel 2 -kauhuelokuvassa – mutta ura on jäänyt ainakin toistaiseksi siihen. Myös hänen entinen poikaystävänsä Samuli Edelmann on Hollywood-konna: taannoin kuvatussa Vaarallinen tehtävä 4:ssä nähtävä rooli on ilmeisesti melko näkyvä, koska Edelmann on kiertänyt tuotannon mukana eri maissa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Pihla Viitala on minulle jäänyt vielä etäiseksi. Onnea kuitenkin Amerikan projektille.

Jännä muoti Hollywoodissa napsia tosielämän ja fiktion hahmoja ja keksiä niille uusia seikkailuja. Varsinkin hirviöjahdissa.

Hannu ja Kerttu noidantappajina vielä menee, mutta mitä pitäisi olla mieltä Foxin tulevasta leffasta Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Tim Burton tuottaa!

Hienoa kuulla että Suomesta pääsee tekemään niin vaikeaan paikkaan kuin hollywoodiin töitä.

Varsinkin kun Pihla on todella hyvä näyttelijä ja ulkoiselta olemukseltaan kansainvälinen elokuvatähti.

Findance uutisoi ainoastaan sen mitä IMDb:ssä on lukenut jo viikkokaupalla – että Viitala on jollain tavalla mukana tässä elokuvassa.

Sivurooli se tulee kuitenkin olemaan, paljon melua taas (melkein) tyhjästä.

juu juu: ”Sivurooli se tulee kuitenkin olemaan, paljon melua taas (melkein) tyhjästä.”

Kannattaako sitä edes aamulla sängystä nousta.

Pihla Viitala on viettänyt Berliinin studioilla pian yli kaksi kuukautta, ja missasi kuvausten takia omat ensi-iltansa Elma ja Liisa sekä Elokuu -leffoihin.

Aika pitkään seisottavat siellä jos kyseessä on käväisyrooli.

Ilta-Sanomien tämän päiväisen jutun lopussa luki paperiversiossa: ”Asiasta kertoi ensimmäisenä Findance”. IS:n jutun sisältö tosin vaikutti lähinnä kopsatun Kallen blogista eikä Findancelta.

IS:n nettisaitilla ao. jutun lopussa luki vielä eilen yhdeksältä aamulla Suomen aikaa ”Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomenkuvalehti” (sic), mutta jossain vaiheessa päivää päättivät vaihtaa lähteen Findanceksi. En huomannut, muuttuiko sisältö.

Pihla Viitalan uran kannalta roolin koolla on tietysti merkitystä, meille katsojille vain sillä, onko leffa hyvä vai ei.

Jeremy Renner (mm. Samuli Edelmannin kanssa tulevassa Vaarallisessa tehtävässä) on vielä muutamista hyvistä rooleistaan huolimatta melko pieni tähti. Gemma Arterton on ollut mukana isoissa elokuvissa, mutta lähinnä ornamenttina – johon hänellä on tietenkin luonnollisia avuja. Ohjaajakin on noviisi.

Eihän se sitä tarkoita, että kokemattomat ja pienet starat tekevät vain kehnoja elokuvia, mutta ennusmerkit H&G:lle eivät ole kummoiset.

Kieltämättä; jos se on Pihla Viitala, niin vastaus on ehdoton ei.

Moni suomikommentoija ei tajua lainkaan, miten monisata- jopa tuhatpäisestä joukosta ne pienten sivuosienkin esittäjät esim. Hollywood-leffoihin karsitaan.

Monia suomilasit silmillä kulkeva kommentoija ei tajua että katsojia maailmalla ei kiinnosta hevonvi**ua että jossain keskisuuren budjetin tusinaelokuvassa on sivuroolissa joku neverheard Pihla Viitala jostain Suomesta.

juu juu: Ehkäpä näin, mutta se on aivan varmaa, että tulevien projektien casting directoreita kiinnostaa, jos Viitala hoitaa roolinsa hyvin. Niinkuin on aiempien duunien pohjalta täysi syy olettaa. Viitalan kauneus tuskin ainakaan vähentää kiinnostusta.