Cannes 2011: Le Havre miellytti lehdistöä, Aki Kaurismäki on festivaalin ranking-listan kärjessä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kävelin äsken Palais de Festivalin käytävällä tuplaespresso haaveissani ja vastaan tuli tuttu naama. Ei, en ole koskaan aiemmin vaihtanut sanaa Todd McCarthyn kanssa, mutta rohkenin kysyä amerikkalaiselta mielipidettä Aki Kaurismäen uudesta elokuvasta.

McCarthy oli 31 vuoden ajan elokuva-alan tärkeimmän ammattilehden Varietyn kriitikko. Nyt hän työskentelee pienempään The Hollywood Reporteriin.

”Wonderful, a real crowd-pleaser”, McCarthy luonnehti Le Havrea. Hän todella innostui.

Pyysin McCarthylta vertausta muihin kilpasarjan elokuviin.

”Right up there”, McCarthy arvioi ja viittilöi kädellään ylöspäin.

Kaurismäen ensimmäinen näytös oli aamulla ja kansainvälinen lehdistö antoi sille tuhdit aplodit – yhtä reippaat olen täällä tänä vuonna kuullut vain The Artistin näytöksen päätteeksi. Aamupäivän tapahtumista kirjoitin jo STT:lle, juttu itse elokuvan hieman tarkempine kuvauksineen ja kriitikkokommentteineen on luettavissa esimerkiksi Iltalehden nettisaitilta.

Yhtään negatiivista kommenttia en ole Kaurismäen elokuvasta kuullut. Aamunäytöksessä aplodit olivat pitkät, iltapäivällä kuulemma vielä tuhdimmat. Varsinainen gaala on tänään illalla.

Minusta elokuva oli Kaurismäen parhaita, ellei jopa paras. Siirtyminen Ranskaan on tehnyt hänen estetiikalleen hyvää: siinä on nyt uutta ilmavuutta.

Suomen valkokankaille elokuva tulee syyskuussa.