Cannes 2011: Kulttuuripääkaupunki Tallinnaan suuri ja taatusti ainutlaatuinen elokuvanäytös

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mietitäänpä hetki kulttuuripääkaupunkeja.

Mitä kulttuuripääkaupunki Tallinna tarjoaa?

No ihan yhtenä poimintana elokuun 25. päivän iltana ainutlaatuisen elokuvanäytöksen 60 Seconds of Solitude.

Se koostuu 60 kansainvälisesti tunnustetun ohjaajan 60-sekuntisista lyhytelokuvista. Ne esitetään Tallinnassa rannalla 20 x 12 -metriseltä valkokankaalta. Noin tunnin pituisen esityksen päätteeksi kangas syttyy palamaan – samoin projektori filmeineen.

Jokaisesta elokuvasta tehdään vain kaksi filmikopiota, toinen elokuun yön näytökseen (jonka päätteeksi kopio siis tuhoutuu) ja toinen itse ohjaajalle.

Miksi filmi poltetaan? ”Koska elokuva ei ole vain popcorn-viihdettä vaan intohimo”, tiivisti Tallinnan PÖFF-elokuvafestivaalin voimahahmoihin kuuluva kulttuurivaikuttaja Sten Saluveer esitellessään performanssisuunnitelmaa kansainväliselle lehdistölle Cannesin elokuvajuhlilla tiistaina.

”Koska elokuva on joskus rakkauskirje, joka tulee polttaa.”

Muun muassa Viron tunnetuimman nykyohjaajan Veiko Öunpuun ja suomalaisten Peter von Baghin ja Eero Tammen ideoimaan näytökseen tekevät lyhytelokuvansa lukuisat nimekkäät ohjaajat, kuten japanilaiset Naomi Kawase (jonka uusi Hanezu on paraikaa Cannesin kilpasarjassa), Sogo Ishii ja Shinji Ayoama, amerikkalaiset Safdien veljekset, thaimaalainen Pek-ek Rataruang ja Suomesta Mika Taanila sekä Ilppo Pohjola. Osa tekijöistä on siis pitkien näytelmäelokuvien piiristä, osa videotaiteilijoita. Vain osa ohjaajista on nimetty, joukkoon on Saluveerin mukaan liittymässä vielä useita kuuluisuuksia.

Elokuvat ovat mykkiä ja taustalla kuullaan tapahtumaa varten sävelletty orkesteriteos.

Mitä kulttuuripääkaupunki Turku tarjoaa? Haitaripainia, painin ja haitarinsoiton ympärille rakennettua junttihassuttelua. (Tarvitseeko lisätä, että haitarinsoitto keksittiin alkujaan painikisojen taustalle peittämään painijoiden kovaäänisen piereskelyn heidän puristellessa ja käännellessä toisiaan? Kliffaa hei.)

”Voi olla”, että menen Tallinnaan, mutta Turun sub-Pahkasika-show ”saattaa” jäädä väliin.

Miksi miljoonan asukkaan Viro on niin usein jännittävämpi kulttuurimaa kuin Suomi?