Cannes 2011: entäs Iron Sky?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kaikkien aikojen kallein suomalainen näytelmäelokuva saa ensi-iltansa 4.4.2011. Sitä viedään nyt kansainvälisille markkinoille ja kiinnostusta riittää.

Viime vuonna Cannesissa odoteltiin kuvauksia, nyt ne ovat takana ja jälkituotannon tehostemylly käynnissä, ja ensi vuoden toukokuun lopussa täällä esitellään valmista tuotetta – jos se on joltain alueelta vielä ostamatta.

”Yhdysvallat todennäköisesti myydään vasta valmiilla elokuvalla”, tuottaja Tero Kaukomaa arvioi. Useimmat muut merkittävät maat tekevät sopimuksensa aiemmin.

Cannes-ruljanssi on nostanut Iron Skyn taas esille alan valtamedioihin (Varietyssä se oli festarin ensimmäisenä päivänä mainittu yhtenä noin 30 kiinnostavasta, marketissä myytävästä tekeillä olevasta elokuvasta) ja samalla festivaali on tietysti aikaa, jona uutta materiaalia kannattaa puskea verkkoon faniyleisölle.

”Tämä on tiedottajan unelma. Yritämme laittaa nettisivuille linkit kaikkiin blogeihin, joissa Iron Skysta on kirjoitettu. Nyt ei meinaa ehtiä. Niitä tulee joka päivä niin paljon, enkä liioittele”, totesi tiedottaja Janos Honkonen.

Blogit ja tweetit ovat englanninkielisiä, ympäri maailmaa. Viimeisimmistä noteeraajista mainittakoon ohjaaja Duncan Jones (Moon, Source Code), jonka Twitter-tilillä on yli 50 000 seuraajaa. Tässäpä kerrankin myös kotimainen, joka kiinnostaa ulkomailla paljon paljon enemmän kuin Suomessa.

”Suomessa taisi olla vielä viime vuoteen asti se käsitys, että tämä on jotain mitä ne kaverit tekee kellarissa Tampereella”, Honkonen mietti.

”Budjettihan on seitsemän ja puoli miljoonaa.”

Cannesissa on näytetty potentiaalisille levittäjille promopätkää (näin sen; se taas vei käsitystäni elokuvan tarinasta uuteen suuntaan ja näytti noin niin kuin teknisesti ihan Hollywood-tason scifiltä) ja tarjoiltu viiniä ja olutta.

Elokuvan materiaalien visuaalista ilmettä on hieman päivitetty. Torstaina julkaistiin YouTubessa myös uusi teaser, joka sai vuorokaudessa ainakin 100 000 katsojaa.

”Hyvä että se on YouTubessa, eikä meidän omalla saitilla”, Honkonen sanoi.

Itse toivon, että Cannesin aikana pääsisin jututtamaan Udo Kieriä. Hänellä on rooli Melancholiassa – ja siis myös Iron Skyssa. Se kruunaisi reissuni.