Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Cannes 2011: Aki Kaurismäen ranskankielinen Le Havre nähdään tiistaina

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 12.5.2011 13:31

Suomi on mukana Cannesissa – tosin ranskankielisellä elokuvalla. Kilpasarjaan kelpuutettu Le Havre on Aki Kaurismäen ensimmäinen elokuva viiteen vuoteen. Pääosissa ovat André Wilms ja Kati Outinen.

Elokuvaa ei ole näytetty vielä kenellekään tuotannon ja kansainvälisen levitystoiminnan ulkopuoliselle. Ensimmäinen filmikopiokin valmistui viime hetkellä ja tuotiin laboratoriosta suoraan Cannesiin.

Paljoa elokuvasta ei siis tiedetä, mutta ainakin Le Havrella on hyvät näytösajat. Se vihjaa, että ohjelmistosuunnittelussa sitä on pidetty varteenottettavana.

Laitakaupungin valoista oli vain yksi Lumière-salin näytös, sekin jo iltapäivällä, paikalla joka on suoraan sanoen varattu kilpasarjan kakkosketjulle – niille elokuville, joissa ei ole isoja tähtiä, ja joiden ei uskota pääsevän ainakaan tärkeimmille palkinnoille.

Le Havren päänäytös, virallinen maailmanensi-ilta, on kello 22. Kello 19.30 alkavat näytökset ovat kuumimmat – niiden punainen matto televisioidaan Ranskassa suorana lähetyksenä – mutta myös 22-paikka on hyvä. Lehdistönäytöskin on aamun 8.30-paikka Lumièressa, joka on varattu parhaille ja otollisimmille (pirullista aamu-unisen toimittajan näkökulmasta), ja iltapäivällä on kolmas esitys.

Tiistain aikana elokuvan tulee näkemään todennäköisesti lähes 7000 ihmistä – Lumièressa on harvoin tyhjiä tuoleja.

Joskus vuosia sitten Aki Kaurismäen elokuvat saivat Suomessa koko esitysaikanaan elokuvateattereissa tuon tasoisia katsojamääriä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kolmen lyhyen pätkän perusteella Kaurismäki on taas tarkkaan harkinnut elokuvansa ulkonäön. Tutun oloinen sininen hallitsee, sopii tietysti merellisiin tunnelmiin.

Suomalaisittain mielenkiintoista katsoa vaihteeksi ranskankielinen Kaurismäeltä. Kun ei osaa kieltä kuin auttavasti, jää dialogin vivahteita tajuamatta. Visuaalisuus nousee tärkeään asemaan.

Nettimediaa seuraavana Kaurismäki ei herätä vielä valtavasti kohua. Ehtiihän sitä alkuviikostakin.

Tätä on odotettu.Tänään ensimmäinen 2 min. pätkä netissä,lupaavalta vaikuttaa!!