Cannes 2010: Oliver Stone kertoo pian Amerikan salaisen historian

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oliver Stone toi Cannesiin viihdyttävän, mutta pehmeydessään toivomisen varaa jättävän Wall Street: Money Never Sleepsin. Nyt ohjaaja viimeistelee uransa haastavinta teosta, kymmenosaista televisiosarjaa, joka kertoo uuden totuuden Yhdysvaltojen historiasta.

Stonelta ei puuttunut itsekritiikkiä, kun hän kertoi urastaan uuden Wall Street -elokuvan junketissa. Kirjoitin siitä myös STT:lle jutun, joka löytyy vaikkapa Kalevan sivuilta.

”Minä kannatin Reagania. 1980-luvun alussa olin republikaani, vaikka olin Vietnamin veteraani”, Stone kertoi.

”Silmäni aukenivat, kun matkustin 1980-luvun puolivälissä Keski-Amerikkaan Salvador -elokuvani tekemisen aikoihin. Näin miten niitä maita riistettiin. Näin Nicaraguan, Salvadorin, Hondurasin ja Guatemalan todellisuuden. Reagania pidettiin siellä hirviönä. Näin mitä olimme tehneet alueelle. Mitä enemmän näin ja kuulin, sitä enemmän järkytyin.”

Niin Stonesta tuli Stone – amerikkalaisen elokuvan vastarinnan kiiski. Wall Streetin jälkitöiden lomassa hän on käynyt haastattelemassa Fidel Castroa ja luvassa on Stonen jo kolmas Castro-haastatteluelokuva, siis jatko mainiolle Comandantelle ja lässylle Looking for Fidelille.

Nyt Stone aikoo avata suuret padot. The Secret History of America valmistuu vielä tänä vuonna.

”Se on elämäni suurin haaste. Teen sitä nyt kolmatta vuotta”, Stone kertoi mammuttimaisesta televisiosarjastaan. Sarja on vaihtoehtoinen kertomus siitä, mitä hänen kotimaassaan 1900-luvulla tapahtui.

”Siinä ei ole puhuvia päitä, ei montaakaan haastattelua. Käytämme arkistokuvia, ja näyttelijät esittävät joidenkin tosielämän henkilöiden ääniä. Ei, älkää pelätkö, siihen ei tule yliampuvia tosielämän tapahtumien dramatisointeja.”

Luvassa lienee euforiaa Stone-faneille. Hän kertoi sarjan olevan kymmentuntinen.

”Olen kirjoittanut sen yhdessä historiantutkijoiden kanssa. Aihe on valtava, kehykset ovat mielettömät. Se on todellakin kunnianhimoisin hanke, jota olen koskaan tehnyt.”

Wall Street: Money Never Sleeps saa Suomen ensi-iltansa syyskuussa.