Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Cannes 2010: julkkiskriitikko Roger Ebert kadotti tietokoneensa ja äänensä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 19.5.2010 19:01

The Hollywood Reporter-lehdessä oli eilen ja tänään pieni katoamisilmoitus. Yhdysvaltojen tunnetuin elokuvakriitikko Roger Ebert on kadottanut läppärinsä. Eikä kyse ole vain muistiinpanovälineestä.

Syöpäleikkausten seurauksena Ebert on ollut puhekyvytön neljä vuotta. Kova kohtalo kriitikolle, joka on tehnyt merkittävän osan urastaan televisiossa (vuodesta 1975 alkaen).

Puheäänen tuottamiseksi Ebert (jonka 3D-artikkelista kirjoitin taannoin) tarvitsee tietokonettaan ja sen lisäkaiuttimia.

Ne ja musta villapaita jäivät sunnuntaina Ebertiltä taksiin Carlton-hotellin edessä, The Hollywood Reporterissa kerrottiin – toivottavasti löytyvät.

Uuteen koneeseen Ebertillä on kuitenkin takuulla varaa. Hän sai jo kuusi vuotta sitten pelkästään Chicago Sun-Times-lehden kriitikkopestistään 500 000 dollarin vuosipalkan. Päälle tulevat tietysti esimerkiksi rojaltit kirjoista, joita Ebert on julkaissut läjäpäin.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kyseinen kadonnut tietokone saattaa olla arvokkaampi kuin sen löytöjä arvaakaan, eikä pelkästään Ebertin muistiinpanojen takia: uusin Wired kertoo että Ebertille on pilottiprojektina ensimmäisenä maailmassa kehitetty täysin uniikki, personoitu puhesyntetisaattori, joka toistaa puheen hänen omalla äänellään geneerisen syntikka-äänen sijaan. Raakamateraali keinotekoiseen Ebertin puheääneen on saatu Ebertin ennen sairastumistaan tekemiltä DVDiden kommenttiraidoilta (tv-ohjelmien äänitykset olivat liian huonoa jälkeä). Go figure!

Näitä luetaan juuri nyt