Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Cannes 2010: Juho Kuosmanen voitti lyhytelokuvallaan Cinefondation-sarjassa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 22.5.2010 12:04

Sangen poikkeuksellista: Cannesista viedään yksi palkinto myös Suomeen.

Juho Kuosmasen tunnin pituinen Taulukauppiaat voitti opiskelijalyhytelokuvien sarjassa. Tuomaristoa johti Atom Egoyan.

Kuosmanen sai jo toista kertaa kunniaa Cinefondationissa. Kaksi vuotta sitten Kestomerkitsijät tuli kisan kolmanneksi.

Pitkää elokuvaa odotellessa – hyvä Juho!

Ja miten kuulin Kuosmasen voitosta? En mistään virallisesta lähteestä. Kävelin Cannesin keskustan sivukadulla ja aivan sattumalta näin kulmakahvilassa Saku Knoppin – joka muistetaan Slammer-lehden kolumnistina sekä MoonTV:n Shakum-ohjelmasta – maistelemassa roseviiniä. Knopp oli kavereineen ajanut elokuvan rekvisiittaan kuuluvan rajunnnäköisen pakettiauton Cannesiin. Hän oli juuri saanut tietää Kuosmasen voitosta.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Nyt puhut asiaa, Kalle Kinnunen! Kokkolasta kajahtaa!

Juho K. pääsi aiemman Cannes-voittonsa siivin tällä toisella sinne suoraan sisään (jos oikein muistan), ja nyt voitto tuo hänelle mahdollisuuden päästä ensimmäisellä pitkällä elokuvallaan suoraan Cannesiin! Eipä ole tämmöistä vielä suomalaisessa elokuvahistoriassamme koettu.

Yhdessä elokuvan pääosassa on muusikko, sellisti ja laulaja Tuomas Airola. Elokuvalla on ilmeisesti raikas, tuore ote, kun kuluneita ammattilaisnaamoja ei käytetty. Ja täytyyhän loistavan The Sweet Hereafterin tekijää, tuomariston puheenjohtaja Atom Egoyania uskoa, kun hän kehuu ”briljanttia ohjausta” ja kuvausta ja näyttelijäntyötä…

Taulukauppiaat-filmiä en ole vielä nähnyt – ehtiiköhän Kalle Kinnunen, miehemme Cannesissa siitä jotain kertomaan, nyt kun on taas puhtaat kalsarit ja sukat? – mutta odottelen kyllä jo dvd-kopiota innolla – ja melko tuoreeltaanhan sen näkee Sodankylässä. Ja toivotaan siis, että sille pitkälle Kuosmas-debyytille nyt näytetään näiden näyttöjen perusteellakin jo vihreätä valoa, että ohjaaja pääseen tekemisen makuun ja saa nuorena väylän auki myös pitkässä fiktiossa.

Ei voi kuin yhtyä Kinnusen sanoihin: Hyvä Juho! Keep up the good work! (En osaa sanoa sitä ranskaksi…)