Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Cannes 2009: odotukset pilvissä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 13.5.2009 10:35

Saavuin eilen tiistaina Cannesiin. Olen maailman tunnetuimmilla elokuvafestivaaleilla nyt kuudetta kertaa. Tämänvuotinen kattaus on rutkasti kiinnostavampi kuin yhdenkään aiemman vierailuvuoteni.

Uskon, että monet isot lupaukset myös lunastetaan. Kilpasarjan elokuvien ohjaajat ovat kaikki Cannes-veteraaneja, ja vain muutamat nimiä taide-elokuvakentän obskyyrimmästä päästä. Joukossa on neljä Kultaisen palmun voittajaa.

Todennäköisesti en ehdi edes katsomaan kaikkea, mitä olen vesi kielellä odottanut.

Kilpailun ja sivuohjelmistojen ohjaajanimiä ovat esimerkiksi Jane Campion, Francis Ford Coppola, Michael Gondry, Michael Haneke, Ang Lee, Park Chan-wook ja Lars Von Trier.

Terry Gilliamin fanit jännittävät, millainen on Heath Ledgerin kuoleman vuoksi vaikeuksiin joutuneen The Imaginarium of Doctor Parnassus -elokuvan lopullinen muoto. Se selviää vasta ensi viikon lopulla. Yksi odotetuimmista elokuvista on maanantaina nähtävä, mutta Espanjassa jo levityksessä ollut Pedro Almodovarin Särkyneet syleilyt. Sen pääosassa on ohjaajan jo neljättä kertaa värväämä Penelope Cruz.

Itse odotan innokkaimmin Quentin Tarantinon Inglourious Basterdsia, joka on saanut Suomessa hienon nimen Kunniattomat paskiaiset (jota itsekin ehdin sille muinoin ehdottaa blogissani). Kaksi tuntia ja 40 minuuttia pitkä sotaeepos esitetään ensi keskiviikkona peräti kolme kertaa isossa Lumiere-salissa. Näytöksiä on seuraavina päivinäkin, kaiken kaikkiaan enemmän kuin muistan omina Cannes-vuosinani millään elokuvalla olleen.

Jacques Audiardin A Prophetilla voi kuitenkin olla paremmat mahdollisuudet napata Kultainen palmu. Ranskalaisen huippuohjaajan taannoiset Read My Lips ja Kun sydän lyö tyhjää ovat melko vähän tunnettuja, mutta liki virheettömiä rikosdraamoja.

Tai ehkä houkuttelevin nimike on kuitenkin Gaspar Noén vuosikausia tekemä Enter the Void, jonka piti alun perin olla valmis jo viime Cannesiin. Tinkimätön Noé halusi kuitenkin hioa elokuvaansa vielä vuoden tai pari. Yksi riitti, sittenkin.

Yksin kaikkia vastaan ja Irreversible ovat niin vaikuttavia ja sekä muodoltaan että filosofialtaan omaperäisiä elokuvia, että jos Noé on vielä niistä kiristänyt otettaan, luvassa lienee jotain aivan ennennäkemätöntä. Enter the Void esitetään vasta ensi viikon perjantaina. Sekin on muuten kaksi- ja puolituntinen.

Pyrin kertomaan Rivieran tunnelmista blogissa päivittäin, elleivät katastrofaalisen rajalla heiluvat majoitusolosuhteeni pilaa festareitani. No, toisaalta – täällä nukkua vaikka palmun alla.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Varmaan tämä tulee esille sinun blogissasi myöhemminkin, mutta kysyn silti, että onko suomalainen elokuva jollain tavalla esillä siellä Cannesissa tänä vuonna?

Kiinnostavat leffafestarit tulossa! Odotan innolla tulevia juttujasi!

Jo mainittujen nimien lisäksi mukana on Alain Resnais, Johnnie To, Tsai Ming-liang ja Hirokazu Kore-eda.

Vaimoni ja minä olemme haaveilleet lähtevämme jonakin vuonna Cannesiin. Millaiset mahdollisuuden suomalaisilla taviskatsojilla on päästä näkemään elokuvia eri ohjelmistoissa? Täytyykö varata jollain konstilla lippuja monta viikkoa etukäteen? Kertokaa kokemuksia.

Cannesissa ei ole lainkaan myynnissä lippuja. Ainoastaan akkreditoituneet voivat saada lippuja näytöksiin. Taviksille on tosin näyttäviä ulkoilmaesityksiä klassikoista hiekkarannalla.

Nimimerkki Katastrofi: kuten mikkop sanoi, ei Cannesissa ole tavallisella kansalaisella juuri muuta tekemistä kuin katsoa hiekkarannalle heijastettuja elokuvia (yksi per ilta) ja möllöttää kadulla toivoen, että joku julkkis tai ohjaaja kävelisi ohi (näin ei todennäköisesti käy).

Näytökset on tarkoitettu vain ammattilaisille – ja ne ovat silti tupaten täynnä. Paikallisille elokuvanystäville on tosin joihinkin näytöksiin oma kiintiönsä, josta nauttimaan päästäkseen täytyy Cannesin alueella pysyvästi asuminen todistaa virallisin paperein.

Myös jonkinlainen ”yleinen elokuvaentusiasti” -akkreditointi oli ainakin muutama vuosi sitten mahdollista saada. En sitten tiedä kuinka helposti sellaisia on irronnut.

Toivottavasti Kalle näet ”The Imaginarium of Doctor Parnassuksen” Cannesissa =). Terry Gilliamin ja Heath Ledgerin fanit ympäri maailmaa todellakin odottavat tätä elokuvaa innolla. Toivottavasti myös Suomeenkin leffa saadaan. Muuten tulee itku ;(

Olen lukenut jo pari arvostelua elokuvasta ja niiden perusteella uskaltaisin sanoa, että katsojat eivät todellakaan tule pettymään. Odotettavissa kuulemma ”sitä ominta/parasta” Gilliamia.

http://www.imaginariumofdrparnassus.com/ (Fanien ylläpitämä sivu, jonka tavoitteena on saattaa elokuva mahdollisimman monen ihmisen tietoisuuteen, jakaa tietoa elokuvasta ja sen tekijöistä, päätavoitteenaan saada elokuvalle mahdollisimman laaja levitys ympäri maailmaa.)