Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Black Swan petti siveät brittiläiset baletinystävät, Varasto suomalaisvanhemmat

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 17.7.2012 07:29

Sen piti olla elokuva baletista, se olikin silkkaa hulluutta. Lesboseksiäkin näytettiin, vaikka homoseksuaalisuutta ei saisi esittää elokuvissa ollenkaan. iso-Britannian elokuvasensuurielin BBFC julkisti viime viikolla huvittavia tilastoja yleisön ikärajoja koskevista valituksista.

Vuonna 2011 eniten valituksia aiheutti Black Swan, jonka ikäraja saarivaltakunnassa oli sama kuin meillä, K-15.

BBFC:n vuosiraportissa (pdf-linkki) kuvaillaan, kuinka jotkut katsojat olivat pettyneitä, koska menivät katsomaan balettia ja Natalie Portman-elokuva kertoikin nuoren naisen mielenterveyden rakoilusta. Tästä sitten piti narista ikärajaviranomaiselle.

Mutta ennen kaikkea elokuvan lesbokohtaus raivostutti:

”That it was a sex scene between two women was an aggravating factor for some who argued that portrayals of homosexual activity should either be restricted to the 18 category, or not shown at all.”

Mainittakoon, että miljoonayleisön elokuvaksi 40 valitusta on toki aika vähän.

Tänä vuonna valituksia on tullut The Lady in Blackista, jota ei ole Suomessa vielä nähty. K-12-ikärajan saanutta kauhusävyistä jännityselokuvaa on menty katsomaan, koska pääosassa on Harry Potterina tutuksi tullut Daniel Radcliffe. Sitten on petytty, kun leffa ei ollutkaan Potter-henkistä huispausta.

Sattuu tätä meilläkin.

Mikäli iltapäivälehtijuttuun on uskomista, alkuvuodesta Suomessa moni vanhempi vei lapsensa katsomaan Varastoa ja kauhistui, kun se ei ollutkaan Putous -henkinen pilttien elokuva vaan sisälsi kiroilua ja duunarielämää.

Pölvästit.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Näiden ns. huolestuneiden vanhempien takia meillä on ylipäätään olemassa elokuvien ikärajasysteemit joka paikassa, ja sitten ne eivät itse edes noudata niitä. Ja sitten valitetaan, koska vika on aina jossain muualla kuin omassa päässä.

Homouden tunkeminen joka paikkaan voi olla myös ärsyttävä tekijä monen mielestä. Ei edes Seta virallisesti halua sitä.

En haluaisi olla nipottaja… mutta sen Radcliffen elokuvan uuden elokuvan nimi on The Woman in Black, ei The Lady in Black… Ainakin jos wikipediaan ja IMDb:iin on uskominen.

Wille on oikeassa, The Woman in Black – niin tuolla BBFC:n alkuperäistekstissäkin lukee.

Mikä tässä nyt on pointti?

Ainahan elokuvista valitetaan. On liikaa tai liian vähän seksiä, väkivaltaa tai rasismia tai jopa huono juoni. Eikö elokuvaan saa pettyä, varsinkaan jos menee katsomaan väärin odotuksin? Mainontahan on suorastaan suunniteltu tekemään vääriä odotuksia.

Jos tarkoitus on kauhistella sitä, että on kauhisteltu lesboseksiä, tervemenoa Intiaan tai Pakistaniin tutustumaan brittiläisen yhteisön tiukempaan siveellisyyspuoleen. Pakeja on Britanniassakin paljon.