Black Swan ja yleisön oudot rakkaudet

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Black Swan rikkoo näillä hetkillä 150 000 katsojan rajan Suomessa. Se on huikea luku abstraktille elokuvalle. Miten tässä näin kävi?

Aina välillä Suomessa joku erikoisuus breikkaa oikein kunnolla. Esimerkiksi American Beauty oli meillä supersuosittu.

Todd Solondzin posketon Happiness – Onni oli meillä suhteessa suosituimpi kuin missään muualla maailmassa. Meillä siitä tuli mainstreamia, useimmissa maissa se oli ihan marginaalioutous.

Black Swanin suksee hämmästyttää. Kun näin sen Venetsiassa, ajattelin, että tämä on kyllä liian erikoista mennäkseen läpi isolle yleisölle. Mietin jopa, tuodaankohan tätä lainkaan valkokankaalle Suomessa – kun on niin moniselitteinen loppu ja kaikkea.

Epätavallisen elokuvan vetovoima yllätti maahantuojankin. FS Film pisti sen kankaille puolitoista kuukautta sitten 40 kopiolla, ja määrää nostettiin portaittain kahdeksalla, kun tulokset olivat niin kovia. Tällaista tapahtuu studioelokuville erittäin harvoin – yleensä nyt digiaikana ensimmäinen viikonloppu ammutaan mahdollisimman laajalle ja sitten kangasmäärä putoaa tasaisesti. Black Swan pysyi listaykkösenä viisi viikkoa, sillä katsojamäärät per elokuvasali olivat todella korkeita.

Mikä viehättää Black Swanissa, joka on kuitenkin ennen kaikkea kauhuelokuva?

Sen kauhuaspekti on piilotettu. Se vetoaa sekä naisiin – poikkeuksellisen vahvasti feminiinä tarinana – että miehiin. (Pitäisikö mainita lesboseksikohtaus?) Se on sensaatiomainen, hurja ja tuntuu fyysisesti eri tavalla kuin elokuvat yleensä (vaikka Darren Aronofskyn keinojen paletti onkin välillä aika banaali). Se on taidetta – sen katsottua voi suhtautua halveksuen popcorn-viihteeseen -, mutta ei kuitenkaan millään tavalla tylsä. Ja baletissa on oma esteettinen vetonsa.

Natalie Portmanin Oscar-voittokin tietysti auttaa.

On mahtavaa, että Black Swanin kaltainen ruodusta poikkeava elokuva vetää näin hyvin. Ei tarvitse itkeä, että Finnkinon ohjelmisto on yhdestä puusta veistettyä.

Yksi seikka on ilmeinen. Kun ihmiset puhuvat Black Swanista ystävilleen, he varmasti välittävät sanattomasti tiedon, että juuri tällainen elokuva tulee kokea elokuvateatterissa. Käy katsomassa, jos et ole vielä nähnyt. Kotikatsomossa tämän pyörremyrskyn tehosta katoaa paljon.