Black metalia ja kirkonpolttajia: Jonas Åkerlund tekee elokuvan Mayhemin kitaristista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Øystein Aarseth muutti nuorena miehenä Osloon, löysi muusikkoystäviä ja perusti bändin. Mayhemista tuli Norjan black metal -skenessä iso juttu. Aarseth perehtyi ideologioihin ja ihastui kommunismiin, mutta ainoastaan aatteen totalitäärisimpään ilmentymään.

Vuonna 1991 yksi bändin jäsenistä, Per Ohlin, tappoi itsensä haulikolla. Ruumiin löytänyt Aarseth otti siitä kuvia, jotka päätyivät pian Mayhemin levyn kanteen. Tahdikkuus ennen kaikkea.

Aarseth avasi levykaupan, poltti kaveriensa kanssa kirkkoja ja teki ystävänsä pääkallon palasista korun. Mayhemista tuli yhä suosituimpi, myös kansainvälisesti. Haastatteluissa Aarseth kertoi elämäntehtäväkseen pahuuden, vihan ja surun levittämisen.

Sitten eräänä päivänä soittaja- ja kirkonpolttajakollega, Burzum-yhtyeen Kristian Vikernes puukotti hänet kuoliaaksi.

Jonas Åkerlund on pitkään haikaillut tekevänsä elokuvan kirjasta Lords of Chaos, joka kertoo Norjan pöyristyttävimmistä black metal -vuosista. Nyt se on rahoitusvaiheessa. Brittiläisenä tuotantona syntyvän elokuvan tarina kiertyy paremmin Euronymous -taiteilijanimellään tunnetun Aarsethin lyhyen elämänkaaren ympärille.