Berlinale 2015: kuka saa Kultaisen karhun ja tuleeko Suomeen palkinto

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Berliinin elokuvajuhlien palkinnot jaetaan tänään 14.2. illalla. Suomalaisella Elmer Bäckillä on aivan realistinen mahdollisuus saada parhaan miespääosan palkinto.

Parhaan elokuvan voittajaa on hyvin vaikea arvata. Iranilaisen, kotiarestiin määrätyn Jafar Panahin uusi elokuva Taxi sai hyvän vastaanoton. Panahi näyttelee itse taksikuskia, ja koko elokuva tapahtuu taksissa. Teosta on myös kuvailtu ohjaajansa helpoimmin lähestyttäväksi.

Andrew Haighin ohjaama 45 Years on hieno kertomus 45-vuotishääpäiväänsä odottavasta pariskunnasta. Charlotte Rampling ja Tom Courtenay tekevät hienot roolit. Kultaisen karhun saajaksi elokuva saattaa olla hitusen liian tavanomainen muodoltaan. Ramplingille on silti helppo povata parhaan naisroolin palkinto, ellei se mene Alba Rohrwacherille, joka näyttelee mieheksi tekeytyvää albanialaista elokuvassa Sworn Virgin.

Jonkin palkinnon saanee myös Terrence Malickin äärimmäisen kaunis Knight of Cups. Patricio Guzmanin dokumenttia The Pearl Button on myös kehuttu.

Itse pidin kovasti Sebastian Schipperin yhden otoksen elokuvasta Victoria. Se on jakanut mielipiteet, mutta olen varma, ettei Darren Aronofskyn johtama tuomaristo jätä rohkeaa teosta palkinnoitta.