Berliinin elokuvajuhlat 2014: Yves Saint Laurent, ensimmäinen tulkinta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Berlinalen Panorama-esityssarjan avasi ytimekkäästi nimetty Yves Saint Laurent. Jalil Lespertin ohjaama ranskalaiselokuva kertoo muotisuunnittelijan työstä, ihmissuhteista ja päihdeongelmista 1950-luvun lopulta 1970-luvulle. Painotus on vaikeassa rakkauselämässä.

Elokuva on ulkoisesti kohtuullisen seksikäs. Vakavia rakenneongelmia paikkaavat osaavat näyttelijälöydöt päärooleissa Yves Saint Laurentina ja hänen puolisonaan Pierre Bergénä. Pierre Niney on herkkä, ailahtelevainen ja androgyyni muotiguru ja Guillaume Galliene hänen pitkäpinnainen elämänkumppaninsa.

Saint Laurent kuoli vuonna 2008. Lespertin elokuvalla oli tuotannon ajan Bergén täysi hyväksyntä, vaikka kuvasto on hetkittäin rajua.

Vuosi 2014 on kuitenkin todellinen YSL-vuosi valkokankaalla, sillä pian – ehkä jo toukokuussa Cannesin festivaaleilla – nähdään toinen elämäkertaelokuva.

Sen nimi on vielä ytimekkäämmin Saint Laurent. Ohjaaja on provokaationsa osaava Bertrand Bonello. Hänen aiemmista ohjauksistaan olen nähnyt tyylitellyn historiallisen bordellikuvauksen The House of Tolerance. Se on kiistatta onnistunut.