Berliinin elokuvajuhlat 2013: Before Midnight tuo Ethan Hawken ja Julie Delpyn taas yhteen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Vuonna 1995 valmistui Rakkautta ennen aamua, jossa Ethan Hawken ja Julie Delpyn näyttelemät vähän naiivi amerikkalaismatkailija ja ranskalainen tyttö tapasivat illalla junassa Wieniin. Vuonna 2004 Jessen ja Celinen toista kohtaamista seurattiin elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua. Sävynä oli entistä enemmän romantiikan ja realismin törmääminen. Kumpikin elokuva oli erinomainen, joten on suorastaan valtava helpotus, että sarjan kolmas elokuva Before Midnight on aivan samaa tasoa. Pillitin.

”Jatko-osasta” puhuminen olisi vähän ankeaa, koska kyse on orgaanisesti edenneestä elokuvasarjasta. Ensimmäisessä näkemykset olivat lapsellisia, koska henkilötkin olivat, toisessa elämä oli jo kolhinut. Kolmatta osaa ei ollut sinänsä tarpeen tehdä. Vaikka aiemmat leffat tunnetaan, eivät ne olleet mitenkään erityisen suuria menestyksiä.

Tämänkin elokuvan budjetti on selvästi ollut sangen pieni. Kyse on oikeastaan vain muutamasta keskustelutilanteesta. Toinen puolisko sijoittuu lähes tyystin yhteen hotellihuoneeseen.

Se ei ole rajoite. Päinvastoin. En osaa kuvitella, miten Before Midnight voisi olla tätä parempi. Kannatti odottaa yhdeksän vuotta.

Ensimmäisessä elokuvassa Jesse ja Celine olivat hädin tuskin aikuisia.

Toisessa he kohtasivat Jessen oltua jo avioliitossa, joka ei toiminut. Oli toisen mahdollisuuden aika.

Kolmas elokuva on yhä kitkerämpi, tai ainakin hirvittävän vaikeilla tavoilla monimutkaisempi, koska elämä on: ollaan Kreikassa lomalla, ja alussa Jesse lähettää Hank-poikansa (ensimmäisestä avioliitosta) kotiin.

Kuten edellisissä elokuvissa, tapahtumat sijoittuvat taas melkein reaaliaikaan. Päivällä Jesse ja Celine keskustelevat ystävien kanssa. Heillä on kaksostytöt. Jesse menestyy. Elämä ei kuitenkaan ole aivan tyydyttävää. Kotikaupunkiaan Pariisia rakastavaa Celineä suututtaa, että mies haluaisi perheen muuttavan Yhdysvaltoihin, koska Hank on siellä.

Ja siinä se. Ennen keskiyötä pariskunta käy läpi ongelmiaan, ja kaikki on täydellisen toden tuntuista. Riitoihin niiden kaikessa yksinkertaisuudessa ei voi olla jotenkin samastumatta. Mikään ei ole kaukaa haettua tai ylidramaattista.

Kuten edelliset elokuvat, Before Midnightin on ohjannut Richard Linklater.

Miten kaikki voi edes olla näin kohdallaan? Kai siksi, että käsikirjoitus on taas Delpyn, Hawken ja Linklaterin. Tuskin D & H itseään näyttelevät, vaikka Celinen ja Jessen tarinassa on paljon samaa kuin heidän elämässään. Hawkesta tuli kakkosketjun tähti, taatusti äveriäs muttei puolijumala, Delpystä terävä menestyjä, jolla ei ole ainakaan liikaa itsekritiikkiä.

Samalla on helppo uskoa, että kaikki nämä riidan aiheet – erokiistat, vastuuasiat ja jopa pettämiset – ovat sataprosenttisesti elettyä elämää. Englanninkieliselle elokuvalle saavutus on poikkeuksellinen.

Before Midnight tulee Suomessa levitykseen elokuussa.