Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Berliinin elokuvajuhlat 2012: Iron Sky on isompi hitti kuin Angelina Jolien uutuus

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 8.2.2012 12:16

Nyt ei tarvitse yhtään liioitella kotimaisen elokuvan kansainvälistä menestystä. On kova tosiasia, että Iron Sky vetää maailmanensi-iltaansa Berliinin elokuvajuhlilla väkeä paremmin kuin monet suurten nimien elokuvat.

Aiheesta kirjoittaa englanniksi The Guardian.

Lippujen tullessa myyntiin Iron Sky veti toiseksi parhaiten. Nopeammin myytiin loppuun vain Intian hysteerisesti palvotun megatähden Shah Rukh Khanin uusi Don – The King is Back.

Vilpittömästi sanottuna tämä on uskomaton suoritus, vaikka leffan kansainvälinen fanipohja on tiedetty laajaksi ja innokkaaksi. Iron Skyn tähdet Julia Dietze, Götz Otto ja Christopher Kirby eivät ole mitään isoja nimiä. Vain sivuroolin Udo Kier on todellinen kulttikasvo.

Saavuin eilen Berliiniin. Festivaalit alkavat huomenna. Raportoin blogissa ja twitterissä, jahka on enemmän kerrottavaa. Sitä taatusti on ainakin Iron Skyn tiimoilta, kun lauantain ensi-ilta lähestyy. Big up Timo Vuorensola & co!

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Iron Sky -arviota sinivalkoisin silmin odotteleva. Onko kyseessä tuleva kulttiteos vai kalkkuna?

Ennakkotietojen mukaan kyseessä on suomielokuvan suurin teos, joka pesee Kaurismäen tekeleet mennen tullen. Itse veikkaan että tämä saa enemmän katsojia kuin Harry Potterit yhteensä.

Toivon koko sydämestäni että Iron Sky paljastuu hyväksi. Idea kuu-natseista on ainakin mainio ja sekä Johanna Sinisalon mukanaolo että muutamat näkemäni promokuvat ovat nostaneet odotukset pilviin. Toisaalta Star Wreck oli mielestäni katsomiskelvoton ja ylipitkä sisäpiirivitsi-vaikka minun pitäisi scifinörttinä kuulua siihen sisäpiiriin!
Suomalaislähtöinen scifiklassikko lietsoisi allekirjoittaneessa enemmän kansallisylpeyttä kun kaikki F1-ja lätkämaailmanmestaruudet yhteensä.

Traileri ei näyttelijäntyöllä loista, mutta siitä ei taida olla kysekään. Nähtäväksi jää pystyvätkö suomalaiset elokuvakriitikot kokemaan pienintäkään kotiseutuylpeyttä ja heittäytymään hauskanpitoon, koska tämä ei kyllä näyttäisi kestävän hitustakaan kyynisyyttä.

Ilkka Tillanen: ”Toisaalta Star Wreck oli mielestäni katsomiskelvoton ja ylipitkä sisäpiirivitsi-vaikka minun pitäisi scifinörttinä kuulua siihen sisäpiiriin!”

Täytyy sanoa – samma här.

Ja juuri siksi olen tunnelmoinut myötäsukaiseen sävyyn sitä, että kaiken kuulemani ja ennakkoon näkemäni perusteella nyt ollaan eri maisemassa. Näen elokuvan lauantaina iltapäivällä – jotkut ovat nähneet ns. offline-version jo etukäteen sekä sitten kehuneet aidosti hauskaksi – ja odotukset ovat aika korkealla.

On kyllä helppo keksiä likimain kolme sataa tapaa, jolla tällainen tarina voi intron jälkeen lässähtää, joten vähän jännittää. Tämän lajityypin hyvää elokuvaa kaivattaisiin, eikä vain yleväin Kulttuurin Suur-Suomi-tavoitteidemme näkökulmasta, vaan ihan ylipäätään maailmalla. Toivotaan, että Star Wreck tosiaan oli vain harjoitus.

Voi olla kelpo leffa tai sitten täysi kalkkuna. Timo Vuorensolalla ei ole vielä mitään näyttöä hyvänä ohjaajana, joten odotukseni eivät ole suuret. Itse en jaksanut katsoa Star Wreckia pariakymmentä minuuttia kauempaa.

Hold your horses.

Onko leffa hyvä? Se olisi varmaan syytä nähdä ennen kuin hehkuttaa.

HraKyy:

Eipä tässä itse leffaa ole hehkutettukaan, vaan sitä, että se on saavuttanut jotain, mihin ei yksikään suomalainen tuotanto ole koskaan yltänyt – ja jota tuskin kukaan osasi odottaakaan.

Näen sen siis lauantaina. Kerron sitten siitä.

Politiikan hullu viikko saa pisteen i:n päälle.

Kasarmit kanttu vei, kunnat kanttu vei, Salo nurin, ja kuuhun paenneet natsit jyökkäävät maahan!