Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Beethoven ja elokuvat

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 25.1.2011 07:01

Beethovenin seitsemännen sinfonian toinen osa – allegretto – on parasta mitä on. Se on kuultu elokuvissa monta kertaa. Aivan tässä tammikuussakin sitä käytettiin pari kertaa.

Kuninkaan puheen lopussa 7/2:lla nostatetaan niin, että katsojan serotoniinitaso lähtee kovaan nousuun.

Jumalia ja ihmisiä -elokuvan traileri on rakennettu 7/2:n varaan.

Molemmat ovat myös erittäin hyviä elokuvia. Aika hyvää onnea on ollut, sillä 7/2:ta on käytetty arvokkaissa elokuvissa: Zardoz (1972), Irreversible (2001), The Fall (2006)…

(Kellopeli Appelsiinissahan soi lähinnä yhdeksäs sinfonia.)

No, on 7/2:n taannoisten käyttäjien joukossa myös hilpeä Nicolas Cagen maailmanloppuseikkailu Knowing, jossa 7/2:n teema kuitenkin sopi mainiosti maapallon tuhoutumisen taustalle.

On tätä jumalallista teemaa raiskattukin, tietysti Hollywoodissa: se soi myös imelässä Mr. Holland’s Opus – elämän sinfoniassa.

Richard Wagnerin mukaan 7/2 oli ”tanssin apoteoosi”. Joskus se on myös elokuvan apoteoosi.

Mikä on suosikkisi klassisen musiikin käytöstä elokuvissa?

Kuuntele Beethovenin seitsemännen toinen osa

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

7/2 oli myös upeasti käytetty Käskyssä. Kuninkaan puheessakin se nosti pulssia todella vaikuttavasti.

Olisiko silti paras hetki 2001:n Also sprach Zarathustra ja avaruusaluksen telakointi.

Beethovenin viulukonsertto D-duuri opus 61 Ossi Skurnikin kulttielokuvasta Tie pimeään (1963), jossa Jarno Hiilloskorpi tekee täydellisen, kotimaisen Norman Bates -roolin, joka on kuin suoraan nuorisopsykopaattien nykypäivästä.

Hahmo laittaa musiikin levysoittimeen kohtauksessa, jossa hän muistelee edellisen illan rakastelua kohtaamansa tumman femme fatalen (Eila Ilenius) kanssa ravintola Orfeuksessa. Upea flashback – upea elokuva! Kotimaisen elokuvan tarkimmin varjeltu salaisuus.

Tämä menee kyllä melkein poppiksen puolelle, mutta kun radio soittaa Debussyn Clair de Lunen Frankien & Johnnyn lopulla niin muutenkin kaunis biisi luo jaksoon aivan upean tunnelman.

Itselleni tuli ensimmäiseksi mieleen Kummisetä 3:sta Cavalleria Rusticana -ooppera ja Ilmestyskirja.Nytistä Valkyyrit. Mutta onhan tuo Hallenbergin mainitsema Zarahustra aika ylittämätön.

Johann Sebastian Bachin orkesterisarja nro. 3, D-duuri, BWV 1068, ja juurikin sen suosittu Air-osa, toimii ainan nätisti, käytettinpä sitä sitten Neon Genesis Evangelionissa, Battle Royalessa tai Fincherin Sevenissä.

Bachin Johannes-passio Tarkovskin Peilin lopussa nostaa aina kylmät väreet selkäpiihin. Johannes-passio on muutenkin lemppariklassikkomusiikkiani – enkä mä kuulu edes kirkkoon.

Tuon 7.2:n huomasin ekan kerran (vasta) The Man from Earthissa. Parasta Beethoven-käyttöä on Kellopeliappelsiinissa, kun Alex palaa leffan alussa öisiltä retkiltään ja kuuntelee yhdeksännen toista osaa..

Noi klassisia teoksia on hyvin käytetty niin paljon ettei jaksa muistella. Viimeaikoina iskenyt eniten The Tree of Lifen hienon trailerin Smetana.

Sarabande sopii Barry Lyndoniin mainiosti, vaikken muuten klassisen käytöstä olekaan niin innoissani. Lisäksi tunnettuja kappaleita (klassisia tai kevyitä) käytettäessä tuntuu, että elokuva ei luota tarpeeksi omaan sisältöönsä.

Hauskin seitsemännen sinfonian raiskaus oli varmasti Dragon Half -kulttianimen lopputunnarissa.

Viscontin Kuolema Venetsiassa on aika kylmiä väreitä herättävä Mahlerin 5s sinfonia (adagietto). Harva elokuvaa varten kirjoitettu musiikki sopii yhtä täydellisesti tarinaan/kuvien rinnallPr

Musiikki onkin varmaan parasta Viscontin Venetsiassa. Elokuvahan on aika hirveää tahmaa. Suurenmoinen Bogardekin does not wear white socks in that one!

Mutta alkuperäinen pienoisromaani on nerokas – ilman Beethoveniakin.

Yksi oma suosikkini vanhan taidemusiikin käytöstä elokuvissa on Malickin The New Worldiin loistavasti sopiva ja yhteydessään suunnattoman voimakas Wagnerin Reininkullan johdanto.

En muuten tiennytkään, että drone on suomeksi borduna.

Schubertin jousikvartetto Allenin Rikoksi ja rikkomuksia ruumiskohtauksessa!