Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Baader Meinhof -dvd on röyhkeä huijaus

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 13.3.2009 14:42

Dvd-markkinoilla pätee härskeimmän laki. Kuluttajaa saa viilata silmään kai miten vain.

Uli Edelin ohjaama Baader Meinhof Komplex oli viime syksyn mielenkiintoisimpia elokuvia, tosiasioita tarkkaan seuraava kaksi- ja puolituntinen sepite Länsi-Saksan terrorismista 1970-luvulla.

Suomen dvd-hyllyille ilmestyi pari viikkoa sitten Baader Meinhof. Toissapäivänä näin sen olevan City-käytävän Anttilassakin esillä niin kuin odotetuilla uutuuksilla on tapana, oikein näkyvällä paraatipaikalla. Moni on sen poiminut. Ja elokuvan alussa ihmetellyt, miksi teoksen sanotaan olleen festivaalimenestys jo 2002.

Kansien värisävytys on sama, puolilähikuvan tyyli samankaltainen, fonttikin tutun oloinen. Mutta kyseessä ei ole Baader Meinhof Komplex, vaan seitsemän vuotta vanha, meillä aiemmin levittämätön saksalainen elokuva, alkuperäiseltä nimeltään vain Baader.

Vedätys

Aivan paska elokuva, sanoi veljeni, joka meni lankaan. Eikä tarvitse olla tosiaan huononäköinen tai huolimaton joutuakseen huijatuksi, kansi on tehty selvästi vedättämään ja tehoa korostaa Meinhofin nimen nostaminen Baaderin perään.

Alkuperäinen BMK

Oikea Baader Meinhof Komplex ilmestyy dvd:nä huhtikuun puolivälissä. Sen julkaisija on Nordisk Film. Huijaustempun taas teki Scanbox.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Huh, onpa törkeä temppu! Huono puoli on etenkin se, että kun elokuvan on ottanut pois muovikääreestä ja sineteistä, sitä ei voi enää palauttaa. Mutta kuinka moni vielä haluaa ostaa sen ”oikean” version, kun on jo tähän sortunut?

Tämä on tuttu ilmiö myös musiiki-dvd maailmasta. Sitä olen monesti ihmetellyt, että Anttilastakin saa nimekkäiden bändien takavuosien keikkavideoita dvd:lle käännettynä kympin hintaan. Mutta yllätys yllätys, ne onkin joku firma halvalla siirtänyt suoraan dvd-levylle vhs-laatuisena – siis nykystandardeilla aivan paskana.

Onko moinen touhu siis sallittua. Voinko ottaa minkä tahansa vanhan keikkavideon tai elokuvan, kääntää sen dvd:lle ja pistää kaupan?

Vastaavia – joskaan ei ihan näin onnistuneita – huijauksia on näkynyt aiemminkin. Esim. Mulholland Driven dvd:n ilmestymisen aikoihin pyöri Anttilan hyllyissä joku toinen Mulholland Jotain niminen elokuva. Myös ennen kuin ensimmäistä Taru sormusten herrasta dvd:tä sai kaupoista oli myynnissä jotain making of levyjä, joiden kansissa oli niin isolla läntätty elokuvan nimi virallisella fontilla, etten ihmettele jos joku vahingossa olisi sen itselleen ostanut.

Onhan näitä, ja esimerkiksi Valkyrian (Tom Cruisen) tullessa elokuvateattereihin ilmestyi dvd;nä samanniminen elokuva, samasta aiheesta.. se oli helppo tunnistaa kun kannessa ei ole tuttu Cruise.