Ayn Rand-elokuva Atlas Shrugged tuotantoon kesäkuussa - mutta miksi?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Libertaarien suosikiksi sanotun Ayn Randin kirjojen filmaaminen on ollut monella mielessä, mutta elokuvia ei ole nähty sitten vuoden 1947 Fountainheadin. Nyt Atlas Shruggedia ryhdytään kuvaamaan. Romaanista tulee neljä elokuvaa – ainakin niin väitetään.

Ayn Rand ei ole Suomessa kovin tunnettu. Hän voisi olla jo siksi, että Rand – oik. Alisa Rosenbaum – valitsi kirjailijanimensä Aino Kallaksen mukaan, ihailtuaan Sudenmorsianta. Mutta itse Randin romaaneista ei ole suomennettu ensimmäistäkään.

Randin merkkiteokset ovat Fountainhead ja Atlas Shrugged, molemmat kuvauksia poikkeusyksilön voimasta ja yhteiskunnan tasapäistävästä painolastista.

Kirjailija on kiistelty – kannattiko hän silkkaa itsekkyyttä ja vahvemman voimaa? kyllä ja kyllä – ja Yhdysvalloissa vaikutukseltaan hämmästyttävän merkittävä. Kongressin kirjaston ja suuren kirjakerhon äänestyksessä vuonna 1991 Atlas Shrugged valittiin Raamatun jälkeen toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi kirjaksi.

Cary Cooper näytteli Fountainhead-filmatisoinnin Pilvenpiirtäjän pääosan 1949. Myöhemmin Oliver Stone on yrittänyt tehdä romaanista modernia elokuvaa.

Nyt Rand-elokuvia on tulossa. Atlas Shruggedista – joka on Tarua Sormusten herrasta pidempi – tehdään ehkä peräti tetralogia.

Kuvaukset alkavat nyt kesäkuussa, Deadline Hollywood kertoi.

Mutta malttia – uutinen myös vihjaa, että tuottaja John Agliaro joutuu tekemään jonkin sortin elokuvan, koska muuten hän menettäisi elokuvaoikeudet. Hätä on käsillä, sillä oikeudet ovat tuota pikaa raukeamassa – eikä lähipäivinä alkavaan tuotantoon ole edes kiinnitetty isoa tähteä, vaikka Charlize Theronin on kerrottu olleen kiinnostunut pääroolista.

Saattaa siis jopa olla, että elokuva tehdään ilman, että sitä aiotaan koskaan levittää.

Näin kävi vuonna 1992, kun saksalainen Constantin Film -yhtiö oli menettämässä oikeudet Marvelin Fantastic Four -sarjakuvahahmoihin. Leffa teetätettiin superhalvallaRoger Cormanin pajalla – ja haudattiin kuten oli suunniteltu. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin Constantin Film osatuotti satoja miljoonia euroja tuottaneet Fantastic Four -Hollywood-elokuvat.