Avatar-ennakko: James Cameron ei vielä tehnyt 3D-läpimurtoa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kaikkien aikojen kalleimman elokuvan Avatarin 15 minuutin ennakkopala ei ainakaan nostanut odotuksia.

Käväisin maanantaina katsomassa ennakkopätkän Tennispalatsin pressinäytöksessä. (Kerrankin jotain näytettiin ensin julkisesti, sitten vasta lehdistölle.)

Paikalla oli ainakin 50 toimittajaa ja muutakin elokuva-alan väkeä, kuten Markus Selin ja Solar Filmsin väkeä. 3D:n mahdollisuudet siis kiinnostavat.

Petyin esitettyyn materiaaliin.

Näyttää siltä, että James Cameron on tehnyt lastenelokuvan ja tietokonepelin yhdistelmän. Alussa mukana on vielä ihmisiä, kunnes päähenkilö – vammautunut merijalkaväen sotilas – muutetaan kolmimetriseksi, Star Wars-jatko-osien Jar Jar Binksiä muistuttavaksi siniseksi avaruusolennoksi, joka seikkailee kaltaistensa parissa planeetalla nimellä Pandora.

Siitä eteenpäin Avatar näyttää kummalliselta animaatiolta.

Miltä 3D vaikutti? Mietin sitä vieläkin – kun se ei tuntunut oikein miltään. Syvyysvaikutelmaan on satsattu, muttei se temmannut mukaansa.

Nopeimmista toimintakohtauksista ei saanut selvää. Kuva välkkyi niissä pahasti – oliko vika laseissani? Ilmeisesti ei. Tällainen takkuilu tappaa eläytymisen pahemmin kuin mikään muu: yhtäkkiä tiedät katsovasi elokuvaa – sellaista, jossa on teknisiä ongelmia.

En tiedä oliko vika projektorin valotehossa, mutta 3D-lasien hämärtävän vaikutuksen jälkeen kuva oli myös liian tumma.

(Erikseen voisin valittaa aivan liian isosta suomenkielisestä tekstityksestä, jonka korkeus oli kolmannes valkokankaasta. Se on sijoitettu aivan 3D-kuvan etualalle, ja jos sitä vahingossa vilkaisee, koko syvyysvaikutelma hajoaa, kun silmillä kestää mukautua itse elokuvaan. Toivottavasti elokuvaa esitetään aikanaan myös tekstittämättömänä, sillä ongelma on lähes sietämätön.)

Pitää muistaa, että kyseessä oli vain vartin pätkä ja Cameronin videojohdannon mukaan ainoastaan Avatarin ensimmäistä puoliskoa, jottei juoni paljastu. Mutta kai tässä näytettiin kuitenkin suunnilleen parasta, mitä elokuvalla on annettavanaan?

Jos näin on, Avatarin teknisestä edelläkävijyydestä intoiliu on turhaa. Rakastan Aliensia ja kahta ensimmäistä Terminatoria, joten toivon Cameronin tulevan tolkkuihinsa.

Toisaalta Cameroniin on ainakin ennen voinut aina luottaa, joten ehkä olisi ollut parempi nähdä koko Avatar sitten aikanaan, ei tälläistä löröä ensin. Mutta kysymys kuuluu, kannattaako jouluna ensi-iltaan saapuva elokuva sittenkin katsastaa kaksiulotteisena, kun 3D mättää?