Australia on mainettaan parempi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Baz Luhrmannilta on ollut lupa odottaa paljon.

Mielipuolisen komea Moulin Rouge (2001) vei musikaalia ihan uusiin suuntiin suorastaan nerokkaasti – se on vuosikymmenen näkemyksellisimpiä Hollywood-elokuvia. Myös Romeo + Julia (1995) kaihtoi ihailtavasti kaikkia genreluokituksia.

Luhrmannin uutuus Australia on ollut tekeillä on vuosia. Alun perin pääosissa piti olla Nicole Kidman ja Russell Crowe. Jälkimmäinen kuitenkin lähti lätkimään vähän ennen kuvauksia, ja tilalle palkattiin Hugh Jackman. No, australialaisena pääpari pysyi kuitenkin, ja aussi on Luhrmannkin.

Ehdin katsomaan Australian vasta nyt. Oikein harmitti, kun en päässyt sen lehdistönäytöksiin. Ensin harmitti, koska halusin nähdä elokuvan mahdollisimman pian. Sitten odotukseni laimenivat, koska Australian maine alkoi kulkea Suomen ensi-illan edellä, eikä maine ollut hyvä.

Kuvaukset kestivät
kauan – liian kauan?

Merkit olivat vähän epäilyttäviä jo pitkään. Kuvaukset kestivät paljon pitempään kuin oli tarkoitus, ja sitä vihjailtiin huonoksi enteeksi laadun kannalta. Ensi-iltaa siirreltiin. Marraskuun lopussa mesottiin, että Luhrmann olisi suurta yleisöä nuoleskellakseen vaihtanut alkuperäisen traagisen lopun onnellisempaan. Ohjaaja on torjunut väitteet.

Ja pitkin joulukuuta Australian on julistettu olevan vuoden suurin floppi, siis taloudellisesti. Yhdysvalloissa elokuva meni kieltämättä penkin alle kun huomioidaan, että se on poikkeuksellisen kallis, eikä se ollut kotitantereillakaan odotetun kaltainen kassamagneetti.

Ihmeissäni luin elokuvasta useita arvosteluja, jotka saivat minut epäilemään Luhrmannin kompastuneen surkeasti. The Guardianin britit rökittivät teosta oikein olan takaa – niin Peter Bradshaw kuin Xan Brookskin.

Epäilyksieni vuoksi olin jo ehtinyt kirjoittamaan vuoden kymmenen parhaan elokuvan listani valmiiksi ennen kuin ehdin Australiaa katsomaan (lista perusteluineen ilmestyy tähän blogiin ensi maanantaina).

Australia on
kelpo elokuva

Luhrman lunastaa lupauksensa suuresta, vanhanaikaisesta romanttisesta spektaakkelista. Mutta silti Australia on vauhdikas, jännittävä koko kolmituntisen pituutensa ajan. En pitkästynyt. Ennemminkin hengästyin.

Juu, elokuvassa on heikkouksia, suurimpana sen koostuminen ikään kuin kahdesta erillisestä tarinasta. Ei tuo haitannut. Eikä sekään, että tarina on historiallisesta taustastaan huolimatta kaukana realismista. Kuka odotti tai halusi nähdä 130 miljoonan dollarin karjanajodokumenttia?

Tietenkin tyylittely ampuu myös ylärimaan. Australia päättyy sotahuipennuksen jälkeen Elton Johnin lauluun, joka kertoo elokuvan tapahtumista ja henkilöistä. Hieman koomista? Kyllä, ja Luhrmannkin tietää sen. So what? Ei se ole tahatonta huumoria tai päällekäyvää campia, vaan aidointa Luhrmannia – uhrarohkeaakin tasapainottelua hyvän ja huonon maun ohuella rajalla. Luhrmann tekee elokuvaa suurella sydämellä, välittämättä tyylilajien viimeaikaisista trendeistä.

En usko, että kukaan muu voisi tehdä kolmituntista rajaseuturomanttista elokuvaa, joka päättyy Elton Johnin luritukseen ikään kuin hieman myöhästyneenä kreikkalaisena kuorona, ja onnistua kunnialla. Ne jotka eivät tuollaista kestä, pysytelkööt kaukana poissa.

Roger Ebert kirjoitti Australia esimerkkinään osuvasti siitä, kuinka joidenkin elokuvien oikein halutaan epäonnistuvan. Siis jo ennen kuin kukaan on niitä nähnyt. Australian tapauksessa on myös piesty Nicole Kidmania, joka on muka pahanilmanlintu ja tekee vain floppeja. Nyt on siis Kidmanin vuoro saada puukkoa selkään. Miksi? En ymmärrä. Mediapeli on joskus epäoikeudenmukaista ja ilkeää.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä