Arvonlisäveron nosto olisi Suomen elokuvateatterien surma - sekä monen muunkin alan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valtiovarainministeriössä on kaavailtu siirtymistä yhteen arvonlisäverokantaan. Nyt esimerkiksi ruoan alv on 14 prosenttia ja lääkkeiden, joukkoliikenteen, lehtien tilausten, kirjojen sekä pääsylippujen alv-kanta on 10%. Nämä nostettaisiin kertahujauksella 22 prosenttiin. Kuinka käy kulttuurin – lehtien, kirjojen ja pääsylippuja myyvien tapahtumien?

Elokuvateattereille tilanne olisi kestämätön, kerrotaan kentältä.

Käsittelen ehdotuksesta nyt vain tuota yhtä, melko pientä sektoria tilanteessa, jossa pääsylippujen vero nousee 12 prosenttiyksikköä. Helsingin Sanomien (piilevästi kulttuurivihamielisessä) pääkirjoituksessa puitiin ruoan veron nostamisen ongelmallisuutta poliittisena ratkaisuna – kuluttajia harmittaisi – mutta kulttuurialoja yksinkertaisesti kuolisi tästä maasta pois.

Markkinajohtaja, kovaa tulosta tekevä Finnkino todennäköisesti jäisi. Muut yksityiset toimijat olisivat rajussa yli kymmenen prosentin hinnankorotuspaineessa todella pulassa.

Sadat elokuvateatterien työntekijät ympäri maata ja etenkin pienemmiltä paikkakunnilta jäisivät työttömiksi.

Maaseututeatterien katoamisen myötä kotimaisen elokuvan katsojaluvut laskisivat roimasti. Kotimaisia elokuvia tehtäisiin vähemmän.

Liikevaihdon supistuessa alan työntekijöitä levitysyhtiöistä jäisi työttömiksi.

Ohjelmistosta tulisi heikompi myös ulkomaisten elokuvien osalta. Levitykseen otettaisiin yhä vähemmän nimikkeitä. Jos kaikki riskit kasvaisivat lähtökohtaisesti tuon 12 prosenttia, ainakin tuon verran nimenomaan haastavampia elokuvia jäisi tuomatta Suomeen.

Sama koskisi ainakin urheilutapahtumia, musiikkitapahtumia sekä ehkä pahemmin jo nyt kuoleman kielissä olevaa kirjakauppa-alaa. Ravintola-alan työttömyys kasvaisi. Joukkoliikenne kallistuisi ratkaisevasti.

Sille on syynsä, että alv-kantoja on erilaisia. Lääkkeiden saannin ei soisi olevan ainakaan verotuksellisista syistä hankalaa köyhille: kovin sairas ei sitten maksa muitakaan veroja, eloton vielä vähemmän.

Syyt ovat myös vähemmän konkreettisia. Kulttuuri on ihmiselle tärkeää. Se pitää sielun vireessä. Ilman suomalaista ja suomenkielistä kulttuuria ei ole Suomea.

Luulisi sen nyt olevan veroammattilaisille selvää, että jos elinkeino tapetaan, sieltä ei kerry verojakaan. Koskee myös ihmisolentoa.

Totta kai asian voisi ratkaista tukemalla näitä tärkeitä aloja suoraan, jos alv-pommi tulee. Uskooko joku, että sellaisia tuki-ihmeitä tapahtuisi?

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen