Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Arman Alizadin Aamu-tv-pila on lupa- tai Yle-maksun arvoinen

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 4.11.2011 16:08

Ei tässä pätkässä kummempaa järkeä ole, mutta en ole nähnyt tänä vuonna mitään Arman Alizadin aamuista tempausta hauskempaa suomalaista televisio-ohjelmaa.

Iranilaistaustainen Alizad oli Ylen Aamu-tv:n haastateltavana ja vastasi toimittajan yllätykseksi kaikkiin kysymyksiin farsin kielellä.

Alizadin ja muka tulkkaavan Joona Kortesmäen koominen ajoitus on kutakuinkin täydellinen – ja myös Ylen hämmentyneen toimittajan, tosin tahattomasti.

Täytyy myöntää, etten tosin nähnyt tätä telkkarista. En ole asunut televisiotaloudessa vuosikausiin. Katson elokuvat ja dokkarit videotykillä satatuumaisella kuvalla ja joskus Maria Veitolan ohjelman netistä läppärillä. Riittää.

Tämä tempaus kuitenkin vahvisti uskoani siihen, että Yle-maksussa on silti järkeä, ja tulen sen pulittamaan narisematta: Yle ei ole vain sivistävä, vaan myös viihdyttävä laitos.

Tosin Ylellä tsoukkia ei ymmärretty. Kohtausta ei ole kuulemma lainkaan katsottavissa Yle Areenassa – vaikka siitä tulee varmasti nyt YouTubessa iso nettihitti. Ratkaisu kertoo paljon keskiaikaisesta ajattelusta, johon Ylellä aina välillä törmää: sensuuri ei ole vain tosikkomaisuutta vaan myös silkkaa typeryyttä.

Tässä se nyt on sitten YouTubessa, silvuplee. Uskon katsojaluvun nousevan huikeaksi.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Onkos noilla sensuuriväitteillä nyt pohjaa? Eihän Aamu-tv:tä muutenkaan kokonaisuudessaan Areenassa yleensä näy.

No, johan on! Painokoneet seis! Vasemmistolaisälykkö on jopa valmis maksamaan kulttuurista. Tarkoitan siis itse omilla rahoillaan eikä niin kuin normaalisti eli että muut maksavat ja hän nauttii. Paskahan toi pätkä kuitenkin oli!

huono läppä, enkä suostu ylemaksuihin ÄLÄ YLE kuvittelekaan.

Todella hauskaa että maahanmuuttajat pilailevat televisiossa mielenmukaan.

”Katson elokuvat ja dokkarit videotykillä satatuumaisella kuvalla” :D okei

Olisikohan mahdollisesti ollut jotain tekemistä Nenäpäivän kanssa? Ja ehkä ihan tarkoituksenmukaista sekoilua, kuten muutkin jäynät tällä viikolla.

Sensuurisyytös on todella kova, joten kysymys kannattaa toistaa, kun siihen ei ole vastausta tullut: onko vapaa toimittaja todella tarkistanut faktat?

Teppo:
Kyse ei siis ole sensuurista vaan valikoivasta journalismista. Pahoittelen sanavalintaa.

Aamu-tv:n Facebook-sivulla muuten kirjoitettiin perjantaina alkuillasta, kun YouTube-linkki oli muutaman tunnin ajan ehtinyt levitä sosiaalisessa mediassa, että Arman-pätkä oli ”unohtunut” laittaa Areenaan – jonne se sitten ilmestyi seuraavana päivänä, lauantaina. Mikä hauskinta, esittelytekstillä jossa korostetaan, ettei ohjelman juontaja häkeltynyt.

Pointtini on ennen kaikkea tämä: Ylellä ei ymmärretty tai haluttu (tai ”unohdettiin”) laittaa nettiin hillittömän hauska ja asenteeltaan lähinnä hyvin sympaattinen pätkä, jossa oli jonkinasteisen nettihitin ilmeiset ainekset. Nyt YouTubessa klipillä on parikymmentä tuhatta katsojaa (and counting), Areenassa alle tuhat. Samahan se on, miltä alustalta pätkä katsotaan – vai onko?

KK: Tempaus oli osa Ylen Nenäpäivä-viikon ”hulluttelua”. Yle myös ainakin kertoo tuon Youtube-videon kommenteissa näin.

No jaa, reilu kaksikymmentätuhatta katsomiskertaa neljässä päivässä. ”Huikeat katsojaluvut” on toki suhteellinen käsite, mutta mitään järin hauskaa tai erityistä pätkässä ei silti ole.

”Tosin Ylellä tsoukkia ei ymmärretty.” Olisiko pikemminkin niin, ettei toimittaja ymmärtänyt Ylen Nenäpäivä-viikkoa?

”Ylellä ei ymmärretty tai haluttu (tai ”unohdettiin”) laittaa nettiin hillittömän hauska ja asenteeltaan lähinnä hyvin sympaattinen pätkä, jossa oli jonkinasteisen nettihitin ilmeiset ainekset.”

Kalle, olet väärässä. Kyseessä oli pelkkä unohdus: nettiklipeistä vastaava leikkaaja ei yksinkertaisesti muistanut laittaa pätkää nettiin. Voit tietysti uskoa mitä haluat, mutta tapaukseen ei liity minkäänlaista ”sensuuria”, ”valikoivaa journalismia” tai muutakaan dramaattista.

Sen sijaan itse hämmästelen, mikset sinä toimittajana edes yrittänyt tarkistaa asiaa, vaan olit heti valmiina täräyttämään (ikivanhan ja väsyneen) sensuurikortin pöytään. Luokattoman ylimielistä ja ajattelematonta toimintaa sinun taholtasi.