Arkiston elokuvat muuttavat pois Orionista – mitä tulee tilalle?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos kaikki menee kuten on nyt hiljaisuudessa sovittu, paperit allekirjoitetaan aivan lähiviikkoina. Ennen Elokuva-arkistona tunnetun Kansallisen audiovisuaalisen instituutin esitystoiminnan päätetään siirtyvän keskustakirjasto Oodiin.

Päätös tehdään tiettävästi Helsingin kaupungin Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksessa 8.5.

Mikään yllätys ei asia ole. Se, että KAVI jättää Orionin, on ollut vahvistamaton erittäin varma tieto jo kauan. Ensimmäisiä kertoja asiasta uutisoitiin todennäköisenä jo vuonna 2014.

Keskeisinä perusteluina Oodiin siirtymiselle ovat olleet keskeisempi sijainti, esteettömyys ja teknologinen kehitys sekä Orionin konehuoneen väitetty liian pieni koko. Sen toki ymmärtää, että lapsiryhmiä on hieman helpompi viedä Oodiin kuin Orioniin.

KAVIn väki kommentoi asiaa Orionin Facebook-sivuilla perjantaina näin: ”Meitä kaikkia askarruttanut kysymys KAVIn esitystoiminnan siirtymisestä uuteen Keskustakirjastoon on piakkoin saamassa lopullisen vastauksensa. Valtion Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin käymät neuvottelut ovat edistyneet, vaikkei virallisia sopimuksia ole vielä allekirjoitettu. KAVIn tavoitteena on edelleen, että jo ensi vuonna elokuva-arkiston elokuvia esitetään Oodin uudessa, tekniikaltaan huippulaatuisessa elokuvateatterissa.”