Applen sarja- ja elokuvatuotantobudjetti: aloitetaanpa miljardista dollarista vuodessa

Apple liittyy perinteistä televisiota ja kaapelitelevisiota haastavaan uusien toimijoiden epäyhtenäiseen striimausrintamaan.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Apple on lähdössä mukaan sisällöntuotantoon oikein tosissaan, kertoi Wall Street Journal.

WSJ:n mukaan tuotantokirstussa on miljardi dollaria per vuosi, ihan näin alkuun. Se tarkoittaisi esimerkiksi pariakymmentä kokonaista kautta ykkösluokan tekijöiden isoja, Netflix-mittaluokan sarjoja, tai valtavaa läjää indie-elokuvia, toki todennäköisimmin jonkinlaista näiden yhdistelmää.

Apple siis liittyy perinteistä televisiota ja kaapelitelevisiota (johon HBO Yhdysvalloissa lasketaan) haastavaan uusien toimijoiden epäyhtenäiseen striimausrintamaan. Sitä johtaa tietysti Netflix, ja myös Amazon on syvällä riveissä.

WSJ:n jutussa korostetaan, etteivät lähteet tiedä, miten miljardi jaetaan. Summana se on todella merkittävä, samaa luokkaa kuin budjetti, jolla Amazon taannoin aloitti omat tuotantonsa ja alkuperäishankintansa. Netflixin oman tuotannon budjetti on jo omaa luokkaansa: ensi vuonna sisältöä tuotetaan 7 miljardilla dollarilla, sisältöpomo Ted Sarandos kertoo tuoreessa Varietyn jutussa.

Mutta osaako Apple sisältöpelin? Gizmodon jutussa mainitaan, ettei sarjojen ja elokuvien tekeminen ensinkään muistututa teknologian kehittämistä. Tekijöille pitää antaa luova vapaus, jos halutaan onnistumisia. Apple on kuitenkin menestynyt insinöörien firmana.