Antti Jokisen USA-ohjausdebyytti The Resident: selvästi vajaa elokuva

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Antti J. Jokisen ensimmäisen pitkän elokuvan rahoituskuviot mutkistuivat, kun talouskriisi iski kesken kuvausten. Nyt The Resident on saanut ensi-iltansa Iso-Britannissa. Saksassa se tosin meni jo suoraan dvd:lle ja niin käy Yhdysvalloissakin.

Katsoin elokuvan, joka tuli jo helmikuussa Saksassa kauppojen hyllylle.

Se on juuri niin mekaaninen ja suoraviivainen kuin amerikkalaisesta trailerista voi päätellä.

Hilary Swank esittää lääkäriä, joka poikaystävästään erottuaan löytää newyorkilaisittain halvan asunnon unelmapaikalta. Harmi, että vuokraisäntä (Jeffrey Dean Morgan) on tirkistelevä psykopaatti. Ei, tämä ei ole juonipaljastus, sillä jostain syystä elokuva paljastaa asian käsittämättömän varhain. Sen jälkeen jännitystä syntyy enää siitä, milloin helvetti todella repeää, ja siihen meneekin kummallisen pitkään. Hiippari hiippailee ja on salaa perverssi, repeat.

The Resident on kuvattu sellaiseen kiiltävän tyylikkääseen tapaan, jota Jokiselta voi musiikkivideotaustan jälkeen odottaa, Morgan vetää roolinsa antaumuksella ja Christopher Leetä on tietysti mukava katsoa. Hänen läsnäolonsa johtunee osaksi siitä, että elokuva on osa Hammer -tuotantoyhtiön uutta tulemista (joka voi loppua lyhyeen, sillä myös Let Me In oli raju taloudellinen floppi.)

En arvioi elokuvaa tarkemmin – Jokisen kerrottua itse, että käsikirjoitusta jouduttiin typistämään rajusti kesken elokuvanteon, on ilmeistä että lopputulos on enemmän pelastamisyritys kuin täysiverinen elokuva.

Jokinen vieraili keskiviikkona Maria! -ohjelmassa ja kertoi, että The Residentiä on joko todella vihattu tai todella rakastettu. (Jälkimmäisen mielipiteen ihmisiä olisi kiva tavata.)

Mariassa annettiin ymmärtää, että menestys USA:ssa on vielä arvoitus, mutta ei se ole – jos 20 miljoonan budjetilla tehty jenkkielokuva menee siellä suoraan dvd-levitykseen (mikä on todella poikkeuksellista kun pääosassa on Swankin kaltainen iso tähti) on kyseessä katastrofi. Menestykseen ei siis luotettu alkuunkaan. Ilta-Sanomien jutun lätinät siitä, että elokuva olisi ”liian rankka” amerikkalaisille kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Iso-Britanniassa The Resident on nyt valkokankailla. Arvioissa toistuu sana silly sekä kehut Guillermo Navarron kuvauksesta. Lausunnot ovat vaihdelleet Financial Timesin aika yllättävästä neljästä tähdestä ja Total Filmin kolmesta elokuvalehti Little White Liesin täystyrmäykseen:

”Yet not even the star-muscle of a Hollywood luminary, nor the retrospective glory of the Hammer legacy, can rescue The Resident from its near-inevitable status as the most laughable and crassly executed film of the year.”

Little White Liesin Emma Patersoninkin silti suosittelee elokuvaa, koska se on niin huono, että se on jo hyvä.

Keskimäärin ropisi kahta tähteä. Derek Malcolm kysyi Daily Mailissa, mitä Swank tällaisessa tekee.

Yhdysvalloissa merkittävät kriitikot eivät ole elokuvaa arvioineet. Siellä se on vain saanut ”maailmanensi-illan” Los Angelesissa – silloin, kun dvd on jo ollut Saksassa kaupoissa.

The Residentin ongelmat johtuvat niin ilmeisesti kuvausaikataulun kiristymisestä – se on kokonaisfiilikseltään vähän kuin romaani, josta on karsittu sivulauseet – että Jokisen taidoista pitkän elokuvan tekijänä on vaikea sanoa tältä pohjalta oikein mitään. Sehän kiinnostaa kovasti, kun on kerrottu, että hän ohjaa Solar Filmsille Puhdistuksen, siis Sofi Oksasen romaanin filmatisoinnin.

The Resident ei ole hyvä, mutta voisi se olla huonompikin. Kauhuviritteisen noirin ystäville se on toki vähintäänkin kiinnostava anekdootti.