Antti Jokisen Niko III lienee sittenkin jouluelokuva

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kirjoitin viime tiistaina Antti Jokisen uudesta elokuvasta. Spekuloin väärin – ei, se ei ole Kalevala. Eikä elokuvasta olisi saanut kirjoittaa lainkaan.

Kerroin Jokisen ja Estar Studiosin suurhankkeesta sähköpostiini saapuneen tiedotteen perusteella. Muutama tunti blogin julkaisun jälkeen sain elokuvan tiedottajalta yhteydenoton, että tiedotteessahan oli embargo.

Uutiselle Jokisen elokuvasta oli määritelty peräti viikon embargo – se olisi ollut julkaisuvapaa vasta tänään maanantaina puoliltapäivin.

Tätä en huomannut, enkä olisi osannut odottaakaan. Ei suomalaisilla elokuva-alan uutisilla – ehkä joitain festivaalipalkintoja lukuunottamatta – ole koskaan muutamaa tuntia pidempiä embargoja, ainakaan jos kyseessä on laajalti lähetetty tiedote. Joillain leffojen näyttelijäjulkistuksilla on kuulemma joskus ollut, mutta eivät ne ole mieleeni jääneet, kun kiinnostusarvo on tähän Jokisen megapläjäykseen verrattuna olematon.

Hassua oli sekin, että embargosta huolimatta tiedotteessa jätettiin monia asioita, kuten elokuvan nimi kertomatta, ja luvattiin että ne paljastetaan lehdistötilaisuudessa (joka on tänään).

Elokuva-arvosteluissa embargoja joskus on, mutta niistä on helppo olla perillä, kun teatterisaliin astuessa joutuu allekirjoittamaan yksityiskohtaisen paperin siitä, milloin arvion saa julkistaa. (Tai kuten taannoin eräässä junketissa Saksassa: paperissa määriteltiin, milloin elokuvasta saa kirjoittaa edes Facebookiin tai Twitteriin edes sen verran, että on ylipäänsä nähnyt sen.)

Joten pahoittelut Estar Studiosille. Moka oli minun, innostuin liikaa.

Helsingin Sanomat pääsi kertomaan elokuvasta nimenkin: Nicholas of the North.

Kyseessä ei siis ole mikään Kalevala-juttu.

No mitä suomalaisille tuttuja aiheita Nic Northin seikkailut käsittelevät?

Sukulaisuussuhteita lienee Niko – lentäjän poikaan ja Joulutarinan sankariin, jonka nimi oli Nikolas. Joulupukkihan olla sukujuuriltaan Pyhä Nikolaus.

Ei tarvitse olla nero päätelläkseen, että tulossa on siis taas uusi kertomus Joulupukin vaiheista ennen kuin parta alkoi kasvamaan. Toivon edelleen, että Christopher Lee näyttelee jotain keskeistä roolia. Valkoparta-Saruman oli muuten tavallaan aika pukkimainen.