Antti Jokinen ohjaa Puhdistus-elokuvan - mitä kuuluu Jokisen edelliselle?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Yhdysvalloissa musiikkivideoiden tekijänä komean uran luonut Antti Jokinen on yllättävä valinta ohjaamaan Sofi Oksasen romaani elokuvaksi.

Yllättävää Jokisen valinnassa on se, ettei hänellä ole erityistä kokemusta näytelmäelokuvista. Puhdistus-elokuvalla on suomalaiselle kirjalle aivan poikkeuksellisen kansainvälisen menestyksen myötä valmiiksi kivetty tie pärjätä maailmalla erinomaisesti – kunhan se vain on hyvä.

Oksasen romaaniin pohjautuva elokuvahanke on ollut jo pitkään vireillä Markus Selinin Solar Filmsillä. Siitä on oltu kuitenkin hiljaa. Jokisen ohjauspestistä kertoi Helsingin Sanomat (eilen illalla, vaikka lähde, rahoitustapahtuma Baltic Eventin tiedote [pdf], on jo yli viikon vanha).

Aiemmin tänä vuonna Solarilta on kuiskailtu, että elokuvia tulisi kaksi – toinen suomeksi, toinen englanniksi.

Mutta mitä kuuluu Jokisen esikoiselokuvalle? Englanninkielinen The Resident, työnimeltään Invasion of Privacy, kuvattiin puolitoista vuotta sitten, pääosassa Oscar-voittaja Hilary Swank. Kirjoitin siitä aikanaan.

Jokisen piti tehdä Lapissa myös Nicolas of the North, Kalevalaa lainaava kansainvälinen iso tuotanto. Nicholasista olisi toteutuessaan tullut Suomen kallein elokuva. Siitä ei ole kuultu sitten tuotantoyhtiön vuoden takaisen tiedotteen.

Mutta eipä ole kuultu The Residentistäkään, nettiin keväällä vuotanutta, ilmeisesti levittäjille tarkoitettua epävirallista traileria lukuunottamatta – ennen kuin kaksi päivää sitten. Silloin tiedotettiin, että elokuva on päätynyt USA:ssa Image Entertainmentin levitykseen.

Huono uutinen on se, että Image on piskuinen, lähinnä B-luokan halpisten dvd-julkaisuilla pyörivä pulju.

Googlaamalla selviää, että Saksassa The Resident menossa suoraan dvd:lle. Amazon-verkkokaupan mukaan julkaisupäivä on 10.2.2011.

Ilmeisesti elokuva, jonka pääosissa ovat Swankin rinnalla isot nimet Jeffrey Dean Morgan ja Christopher Lee, on päätynyt jonkin sortin tuotantovaikeuksiin. IMDb:n trivia-osastolla kerrotaan budjettikriisiä seuranneista paikkauskuvauksista.

Haluan silti nähdä The Residentin.