Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Antti Jokinen ohjaa Puhdistus-elokuvan – mitä kuuluu Jokisen edelliselle?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 13.11.2010 05:01

Yhdysvalloissa musiikkivideoiden tekijänä komean uran luonut Antti Jokinen on yllättävä valinta ohjaamaan Sofi Oksasen romaani elokuvaksi.

Yllättävää Jokisen valinnassa on se, ettei hänellä ole erityistä kokemusta näytelmäelokuvista. Puhdistus-elokuvalla on suomalaiselle kirjalle aivan poikkeuksellisen kansainvälisen menestyksen myötä valmiiksi kivetty tie pärjätä maailmalla erinomaisesti – kunhan se vain on hyvä.

Oksasen romaaniin pohjautuva elokuvahanke on ollut jo pitkään vireillä Markus Selinin Solar Filmsillä. Siitä on oltu kuitenkin hiljaa. Jokisen ohjauspestistä kertoi Helsingin Sanomat (eilen illalla, vaikka lähde, rahoitustapahtuma Baltic Eventin tiedote [pdf], on jo yli viikon vanha).

Aiemmin tänä vuonna Solarilta on kuiskailtu, että elokuvia tulisi kaksi – toinen suomeksi, toinen englanniksi.

Mutta mitä kuuluu Jokisen esikoiselokuvalle? Englanninkielinen The Resident, työnimeltään Invasion of Privacy, kuvattiin puolitoista vuotta sitten, pääosassa Oscar-voittaja Hilary Swank. Kirjoitin siitä aikanaan.

Jokisen piti tehdä Lapissa myös Nicolas of the North, Kalevalaa lainaava kansainvälinen iso tuotanto. Nicholasista olisi toteutuessaan tullut Suomen kallein elokuva. Siitä ei ole kuultu sitten tuotantoyhtiön vuoden takaisen tiedotteen.

Mutta eipä ole kuultu The Residentistäkään, nettiin keväällä vuotanutta, ilmeisesti levittäjille tarkoitettua epävirallista traileria lukuunottamatta – ennen kuin kaksi päivää sitten. Silloin tiedotettiin, että elokuva on päätynyt USA:ssa Image Entertainmentin levitykseen.

Huono uutinen on se, että Image on piskuinen, lähinnä B-luokan halpisten dvd-julkaisuilla pyörivä pulju.

Googlaamalla selviää, että Saksassa The Resident menossa suoraan dvd:lle. Amazon-verkkokaupan mukaan julkaisupäivä on 10.2.2011.

Ilmeisesti elokuva, jonka pääosissa ovat Swankin rinnalla isot nimet Jeffrey Dean Morgan ja Christopher Lee, on päätynyt jonkin sortin tuotantovaikeuksiin. IMDb:n trivia-osastolla kerrotaan budjettikriisiä seuranneista paikkauskuvauksista.

Haluan silti nähdä The Residentin.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Vielä yllättävämpää on käsikirjoittajavalinta.
Vai onko Alamaa1lma-sarja jonkun mielestä hyvä?

Olisi hienoa jos kuuluisasta romaanista tehtäisiin elokuva, mutta miksi ihmeessä joku Selin ja Jokinen? Ja vielä Marko Leino kirjoittamassa (Rööperi, Matti), voi jeesus. Mitenkäs on käynyt Mannerheim-elokuvalle?

Jasper Pääkkönen varmaan pääosassa tässäkin pääosassa

Voisiko joku muu suomalainen tuotantoyhtiö ostaa pliis oikeudet tohon kirjaan ja ohjaajaksi vaikka Louhimies tai Härö. Ei taas tätä Selin-sponsori-brändiä raiskaamaan eurooppalaista korkeakulttuuria!

Jos Puhdistuksesta tehdään elokuva, olisi se mielestäni tehtävä viroksi eikä suomeksi.

Wille: ”Jos Puhdistuksesta tehdään elokuva, olisi se mielestäni tehtävä viroksi eikä suomeksi.”

Hyvä pointti!

Entäs Mannerheim. Puhuuko Carl Gustaf M. selvää suomea kysyn vaan..

Tämä uutinen oli minulle suuri pettymys. Ohjaajanhan ei tarvitsi olla edes suomalainen, mutta ohessa lista suomalaisista ohjaajista, joille Markus Selin on toivottavasti edes soittanut:

Klaus Härö
Dome Karukoski
Petri Kotwica
Saara Cantell
Aku Louhimies