Andrea Arnoldin elokuvatulkinta Humisevasta harjusta ei ole mitään puuterit poskella patsastelua

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kun Andrea Arnoldin ohjaamasta Humiseva harju -elokuvasta kirjoitetaan, on usein tapana todeta heti kättelyssä, että Arnold on vaihtanut Heathcliffin ihonvärin tummaksi.

Mutta ei se ole vaihtunut. Emily Brontën romaanissa Heathcliffia kuvaillaan tummaihoiseksi ja ristiriitaisesti ”mustalaiseksi” ja ”laivapojaksi”, jälkimmäisen (lascar) viitatessa Intiaan.

Elokuva on erinomainen. Näin sen taannoin jo toista kertaa, ja tunnevoima oli väkevämpi kuin ensimmäisellä kerralla Venetsian elokuvajuhlilla.

Arnold on valinnut tyylilajiksi naturalismin.

Mieleen tulivat von Trier ja Zulawski. Ei elokuva silti suoraan muistuta heidän teoksiaan (vaikka maisemat ja rajut leikkaukset ovat hetkittäin kuin Breaking the Wavesista). Mutta siinä on vimma.

Siitä kun on kyse – miksei myös Hesarin arviossa mainittu Turkka. Oikeammin mietin, että ollaan lähellä vahvasti Turkka-vaikutteista Aleksis Kiven elämä -elokuvaa.

Sen ohjaajalla Jari Halosella ja nyt Arnoldilla on terveen nöyristelemätön suhde suureen aiheeseen. Kumpikin silti kunnioittaa aiheensa ydintä. He kumpikin ovat romantikkoja. Halonen on myös lavea humoristi. Arnoldillakin on paljon huumoria, mutta hän ei sentään lyö koskaan satiiriksi.

He eivät pue asiaa historiallisen draaman usein niin kuristavan keinotekoiseen kuoreen.

Arnoldin nummilla elämä on vaikeaa, mutta hän ei rankistele.

Suosittelen, tämä ei ole mitään ”sain nämä vaatteet juuri pesulasta” -tyylistä puunattua ja pystyynkuollutta pukudraamaa. Mutta sylki/veri/mutaroiskeisen elon ja jopa asteelle ”fuck off you cunt” (Hindleyn suusta) uskaltavien repliikkien yläpuolella on todellisen pakkomielleromantiikan juhla.

Siis romanttinen? Kyllä. Erittäin.

Humiseva harju elokuvateattereissa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen