Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Amerikkalaiset ostivat Saunan

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 2.10.2008 08:30

A. J. Annilan ohjaama ja Bronson Clubin tuottama Sauna on myyty Yhdysvaltoihin. Tuottaja Tero Kaukomaa paljasti asian eilen tuotantoyhtiön toimitilojen tupaantuliaiskemuissa.

Saunan osti merkittävä art house -levittäjä IFC. Perinteisen levitystoiminnan ohella se on erikoistunut VOD- eli video-on-demand-palveluihin, siis elokuvien tietoverkkojakeluun. Useat IFC:n levittämät elokuvat, kuten Steven Soderberghin kaksiosainen eepos Che, saavat USA:n ensi-iltansa samaan aikaan sekä valkokankaalla että VOD:nä.

Kaukomaan mukaan Sauna ei saa Pohjois-Amerikassa elokuvateatterilevitystä. Se tullaan julkaisemaan piakkoin VOD-palvelussa ja muutamia kuukausia myöhemmin dvd:nä. Siinä ei ole häpeämistä, sillä IFC julkaisee samaan tapaan Yhdysvalloissa myös esimerkiksi Ken Loachin ja Nicolas Roegin uusimmat elokuvat.

Art house -elokuvien teatterilevitys on nykyään USA:ssa takkuista puuhaa, ja siihen verrattuna VOD on taloudellisesti hyvin tehokasta: elokuvan katselemisen hinnasta suurin osa siirtyy oikeuksienomistajan taskuun.

Saunan myymistä IFC:lle voidaan pitää merkittävimpänä suomenkielisen elokuvan Yhdysvaltojen kauppana tällä vuosikymmenellä – poislukien Aki KaurismäenMies vailla menneisyyttä ja Laitakaupungin valot. Erikoista ja melkein odottamatontakin on, että kauppa tehtiin ilman agenttia: Bronson Club myi leffan itse, ilman ulkomaisia välikäsiä.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

En usko, että tulee iso juttu rapakon takana. Siis elokuvasta nimeltään Sauna…

No tuskin mitään suurta menestystä voi odottaa pelkästä kaapeli/video/nettilevityksestä, mutta on se silti poikkeuksellinen tapaus. Kaiken lisäksi Sauna on yllättävän onnistunut elokuva vailla suomalaisia esikuvia, joten uutinen on sitäkin ilahduttavampi.

Onko kyseinen sauna se Kataisen papan sauna? Siellä ainakin on horroria.

Jos saadaan jotain aitoa suomalaista myytyä – se on hyvä asia. No, en ole vielä nähnyt Saunaa.