Alamaailma veti voimakkaammin kuin elokuva-ala: Reindeerspottingin ohjaajalle kahden ja puolen vuoden huumetuomio

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Yle kertoo, että Joonas Neuvonen on tuomittu Lapin käräjäoikeudessa törkeästä huumausainerikoksesta 2,5 vuodeksi vankilaan. Neuvosen yhteydet huumepiireihin tuskin yllättivät ketään – hän oli yksi rovaniemeläisistä käyttäjistä, joiden arjesta kertoi ohjaamassaan ja kuvaamassaan dokumenttielokuvassa Reindeerspotting.

Ylen uutinen tässä: Reindeerspotting-ohjaajalle vankeutta.

Tapasin Neuvosen useita kertoja ennen ja jälkeen Reindeerspottingin ensi-illan. Hän on olemukseltaan selkeästi vaihtoehtokulttuurin edustaja, muttei erityisen huomiota herättävä. Käytökseltään hän on aivan tavanomainen ihminen. Ei sekava tai outo.

Vainoharhainen tai varovainen hän tuolloin oli. Neuvoseen oli aina vaikea saada yhteys. Hänellä oli aina pari eri puhelinnumeroa ja muutamia eri sähköpostiosoitteita. Hän ilmeisesti matkusteli hyvin paljon.

Reindeerspottingin päähenkilön Jani Raappanan menehdyttyä en saanut Neuvosta enää tapaamiseen. Ehdotin sitä viimeksi huhtikuussa 2012 seurantajuttua varten. Pari kertaa vaihdoimme lyhyitä sähköpostiviestejä, esimerkiksi kun Reindeerspottingille vuoden 2011 lopulla myönnettiin Valtion tiedonjulkistamispalkinto. Neuvosella oli aina kiire.

Neuvonen on Ylen mukaan tuomittu Subutexin myynti- ja maahantuontivyyhdissä 31 muun kanssa. ”Oikeuden mukaan Neuvonen ei ilmeisesti itse käyttänyt ainetta”, jutussa kerrotaan. Muiden laittomien aineiden käytöstä hän kertoi allekirjoittaneen ja muiden haastatteluissa avoimesti.

Viestintää opiskelleella Neuvosella on laaja elokuvatuntemus ja hän haaveili muun muassa fiktioelokuvasta, joka ammentaisi Rovaniemen alamaailmasta. Se kertoisi ne tarinat, joita Reindeerspottingiin ei yksityisyyden varjelemisen vuoksi voitu sisällyttää – vaikka kuvamateriaaliakin oli. Mielessä oli myös dokumentti huumeidenkäyttäjien kohtelusta.

Viimeksi taisimme tavata Jussi-juhlassa tammikuussa 2011, kun Reindeerspotting oli ehdolla vuoden parhaaksi dokumenttielokuvaksi. Neuvonen oli paikalla dokumentissa esiintyneen, siinä huumeneuloja roskapöntöstä uudelleen käyttämistä varten kaivaneen Kimmon kanssa. He juhlivat suhteellisen näkyvästi.

Reindeerspottingin menestys ei auttanut. Alamaailma veti enemmän kuin elokuva-ala.

Olen seurannut Reindeerspottingia sekä Suomen Kuvalehden artikkeleissa että blogissani. Tässä muutamia:

Reindeerspotting – näin kohuttu kotimainen huume-elokuva syntyi (9.4.2010)

Reindeerspotting on tärkeimpiä suomalaisia dokumenttielokuvia (7.4.2010)

Reindeerspotting-Janin kuolemasta (8.9.2010)

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen