Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Älä mollaa suomalaista elokuvaa!

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 1.12.2009 09:01

Joskus kymmenisen vuotta sitten eräs kollegani ja hyvä ystäväni totesi, että kotimaisten elokuvien arvosteleminen on moraalisesti hankalaa, sillä eihän vammaisia pidä potkia.

Oliko se ilkeästi sanottu? Ei välttämättä silloin. Onneksi vuodet ovat vierineet, ihminen kehittynyt ja maailma on parempi.

Silti tämä erään Taideteollisen korkeakoulun (vai mikä se nykyään lie) opiskelijan tekemä video osuu hermoon. Tiettyjen tahojen herkkänahkaisuus – enkä puhu nyt elokuvantekijöistä vaan myös alan bisnesväestä – on huvittanut taas viime aikoina. Eräässäkin television taannoisessa uutisjutussa kotimaisten elokuvien yleisökadosta syytettiin kriitikoita – sitä, että arvostelijat eivät syleile kotimaisia leffoja tarpeeksi innokkaasti.

(Videon viittauksien ymmärtäminen vaatinee jonkinasteista tuntemusta ainakin Pekosta ja satojen dvd-julkaisujen alussa olleesta piracy – it’s a crime -kampanjavideosta.)

Tässä siis:

Älä mollaa suomalaista elokuvaa!

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Mollasit sitten kuitenkin Pekko – ei kun siis Täällä Pohjantähden alla -elokuvaa :) … Seriously, tuo on kyllä ihan totta. Suomalaisesta elokuvastahan ei saa sanoa että käsikirjoitus oli ihan onneton tai näyttelijöiden ohjaus unohtunut ihan kokonaan tai miksi ei anneta ammattilaisten hoitaa leikkausta. Ainoastaan amerikkalaisten (hollywood)elokuvien käsikirjoituksia saa haukkua ja sitten olla ihan nääs nääs kylläpä ne saa paljon rahaa paskasta.
Päätin jälleen kerran viimeksi Saunan jälkeen että en katso enää suomalaista elokuvaa ollenkaan kun aina tulee paha mieli. Jos ei katso niin eipä tule mollattuakaan ;)

Suomalainen elokuvakin oli ennen elämää suurempaa. Hienoja mustavalkoisia kuvauksia ja elämänmakuisia käsikirjoituksia. Lukekaa Suomen kansallisfilmografiaa ja ymmärrätte, että täälläkin on tehty hienoa työtä. Mustavalkoista elokuvaa on rauhoittavaa katsella . Hyvien ohjaajien, kuvaajien ja näyttelijöiden lista on pitkä. Nykyelokuvasta: sen arvo varmasti nousee tulevaisuudessa. Niin on käynyt.

Näitä luetaan juuri nyt