Aku Louhimies ja Mikko Leppilampi, Rivieran suosikit

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tänä vuonna Cannesissa saa ensi-iltansa Aku Louhimiehen ohjaama Käsky, pääosissa Samuli Vauramo ja Pihla Viitala. Täällä esitellään myös Marko Mäkilaakson ohjaama kauhu-toiminta-komedia Stone’s War, jossa näyttelevät muiden muassa Mikko Leppilampi, Antti Reini ja Jouko Ahola. Ou jee! Suomi nousuun!

Eikun hetkinen. Käsky kyllä esitetään Cannesissa, mutta ei sitä tänne ole viralliseen ohjelmaan valittu. Se näytetään elokuvamarketissa, Marche du Filmissä. Se on elokuvien kauppapaikka, oheistapahtuma, josta saa esityspaikan lyömällä rahaa tiskiin. Marketissa on esillä tuhatkunta elokuvaa.

Käskyn ”ensi-ilta Cannesissa” sunnuntaina tarkoittaa, että se esitetään 70 henkeä vetävässä pikkusalissa, johon on houkuteltu täällä paikalla olevat suomalaistoimittajat, todennäköisesti myös vähän tuotantoyhtiön kansainvälistä kaveripiiriä. Elokuva ei ole muuten millään tavalla näkyvillä täällä.

Eikä siinä mitään. Markkinointiahan se vain on, että Käskyn levittäjän FS-Filmin tiedotteissa on annettu ymmärtää, että Cannesissa on ensi-ilta. Huvittavaa kyllä, monet mediat ovat tarttuneet syöttiin. On luotu mielikuvaa suomalaiselokuvasta maailman tunnetuimmilla festareilla, ja mikäs sen komeampaa.

Stone’s Warin tapauksessa kyse on siitä, että edelleen keskeneräisen elokuvan (toivottavasti saavat valmiiksi elokuulle merkittyyn, jo kertaalleen puolella vuodella siirrettyyn ensi-iltaan mennessä) tekijöitä on paikalla antamassa haastatteluja… niin, lähinnä suomalaisille toimittajille. Mutta kuulostaapa hienolta, kun tekijät ja journalistit kohtaavat Rivieralla.

Olisi toki aivan mahtavaa, jos Cannesin virallisiin ohjelmiin – siis itse festivaalille – joka vuosi noin valittavien noin sadan pitkän elokuvan joukossa olisi taas pian suomalaisiakin.