Aku Louhimiehen puolustustaktiikka ja ne seikat, joihin hän ei halua huomion kiinnittyvän

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Aku Louhimies palasi viikonloppuna julkisuuteen Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa. Siinä Louhimies väitti, että hänen toimintatavoistaan kertova Ylen juttu sisältäisi ”erittäin suuren määrän asiavirheitä”. Sara Rigatellin kirjoittama, maaliskuussa julkaistu artikkeli herätti paljon huomiota ja Louhimies on viettänyt sen jälkeen loppukevättään Yhdysvalloissa.

Ilta-Sanomien juttu on monella tapaa merkillinen. Siinä Louhimies esimerkiksi tilittää, ettei hän ole kohua ennen ollut julkisuuden henkilö. Toimittaja ei kyseenalaista väitettä.

”Toki elokuvani ovat julkisia, ja niitä sopii arvostella ja olla mitä mieltä tahansa. Muuten en avaa yksityis­elämääni, kerro perheestäni tai tunnelmistani. Nyt minusta tuli julkinen henkilö tahtomattani ja se oli todella iso asia ja muutos”, juttu siteeraa Louhimiestä.

Siis näin sanoo sama Louhimies, joka viime syksynä markkinoi Helsingin kirjamessuilla hänestä itsestään kertovaa, perhetaustaa ja yksityiselämääkin käsittelevää kirjaa Aku Louhimies – elokuvaunelmia. Sama Louhimies, joka on vuosien varrella kertonut perhesuhteistaan ja henkilökohtaisista traumoistaan sekä antanut parisuhdehaastatteluja.

Ehkä tämä kertoo Louhimiehen kuvitelmasta, että hän todella voi hallita julkisuutta. Niin pitkään kun hän päättää itse, mitä kirjoitetaan, kyse ei ehkä olekaan hänen näkökulmastaan julkisuudesta, vaan jostain mukavasta.