Aki Kaurismäen kohuhaastattelu - kauas trollit karkaavat

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Pääsiäisenä on yleensä puhuttu trulleista, mutta tänä vuonna median kulttuuriosastoja hallitsee trollaus. Viikon suuri ”elokuvauutinen” Suomessa on Aki Kaurismäen brittilehdelle antama haastattelu, jossa ohjaaja laukoo juttuja, joita ei oikeasti tarkoita. Vai tarkoittaako?

Helsingin Sanomien rankkaotsikkoinen (”Humalainen Kaurismäki puhuu haastattelussa rikkaiden tappamisesta”) juttu oli lehden nettisivujen luetuin melkein koko torstain.

The Guardianin jutun luettuani kirjoitin itsekin eilen blogimerkinnän, jossa kutsuin sitä ”hillittömäksi”. Facebookissa keskusteltiin, oliko kyseessä Kaurismäen huumori, säälittävä humalaisen sekoilu vai mikä.

Hesarin lukijakommenteissa päiviteltiin ja kauhisteltiin oikein olan takaa. Twitterissä ihan fiksut ihmiset ihmettelivät, miten Jussi Halla-Ahoa paheksutaan rajuista kommenteista, joita hän on täsmentänyt huumoriksi ja miksi Kaurismäki sitten saa pauhata rikkaiden murhaamisesta.

”Performanssit toimivat eri tavalla taiteen ja politiikan kontekstissa”, totesi Olli Sulopuisto.

Niin, performanssi. Sitähän tuo Kaurismäen höpöttely oli.

Jos on seurannut ohjaajaa (tässä Voima-lehden haastattelu vuodelta 2005), mitään uutta ei lausunnoissa ollut, paitsi ”rikkaiden tappaminen”. Sitä oli vähän vaikea ottaa tosissaan, kun samaan syssyyn ohjaaja totesi myös tappavansa itsensä (ampumalla sydämeen, koska on romantikko).

Alkoholin vaikutuksen alaisena hän on ennenkin haastatteluja antanut. Ei kuulemma pidä haastatteluista ollenkaan, eikä kestä niitä ilman valkkarin turvaa. Se taiteilijalle sallittakoon?

Jos viime aikojen Kaurismäki-haastiksia penkoo, vastaan tulee tämä Phil On Filmin ilmeisesti samassa britti-pr-rytäkässä tehty (viime sunnuntaina julkaistu) juttu, jossa Aki aluksi väittää olleensa juomatta ja polttamatta kaksi kuukautta – ja sytyttää röökin heti perään. Kääk, valehteliko se!?

Ja sitten se sanoo Philille, ettei Suomeen kannata mennä, kun elämä on muutenkin niin tylsää.

Trollaaminen on nettiajan termi sellaiselle vedättämiselle, jossa ennen kaikkea ärsytetään naama peruslukemilla. Trollaaja hakee voimakasta reaktiota.

Totta kai sitä toivoisi, että Kaurismäki käyttäisi saamansa palstatilan vakavampiin lausuntoihin, mutta silti luen paljon mieluummin The Guardian-jutun tyyppistä ronskia trollaamista kuin jotain puolipehmeää lässynläätä – vaikkei tuolla vielä Trolli-Finlandia -skabassa pärjätä.

Niin tai näin, sen hyvän ja vakavan (joskin ihan tuttuja latuja kulkevan) uuden Kaurismäen brittihaastattelun (Teuvo Tulio, Jim Jarmusch, Peckinpah, Ozu, digitaalikuvan rappeuttava vaikutus mainittu) voi lukea tästä: eilen julkaistu Little White Liesin juttu.