After Earth: propaganda, kohdeyleisö ja siihen kuuluminen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvakriitikkona en voi asettaa kaikkia teoksia samalla viivalle. Otetaanpa esimerkiksi lastenelokuvat. Jos aikuiskatsojana soveltaisin vaikkapa niiden huumoriin samoja kriteerejä kuin vanhemmille katsojille suunnattuihin elokuviin, ei siitä mitään tulisi. Will ja Jaden Smithin uutta After Earth -scifielokuvaa katsoessani mietin, että kyse on samasta ongelmasta.

After Earth alkaa siedettävästi, jos kestää sen täysin tolkuttomat yhteensattumat ja epäuskottavuuden, jolla toiseen aurinkokuntaan muuttaneen ihmiskunnan tilannetta kuvataan: esimerkiksi ampuma-aseet on hylätty ja taistelut käydään keihäs-miekkayhdistelmillä, vaikka superkarmeat avaruuspedot uhkaavat joka paikassa.

Sattumakuviota kuvaa se, että tarina käynnistyy ei yhdellä tai kahdella, vaan kolmella mielettömällä tsägällä. Ensin sankarien avaruusalus lentää jonkinlaiseen meteorimyrskyyn (jonka todennäköisyydeksi elokuvassa sanotaan yksi miljoonasta), sitten se harhautuu kaikista avaruuden paikoista ihmiskunnan jo satoja vuosia aiemmin hylkäämän Maa-planeetan viereen ja lopuksi maahansyöksystä jäävät aluksella henkiin ainoastaan isä ja poika, joita esittävät mr. ja mr. Smith.

Poika lähtee matkalle viidakon halki ja tätä reissua seuraavat sekä katsoja että isä, jolta meni syöksyssä jalka melkein irtipoikki.

Halusin viihtyä.

Mutta kun juttuun ei saada minkäänlaista tolkkua. Viimeistään altruistisen linnun pelastaessa pikku sankarin tajusin, että tämähän on lastenelokuva.

Olin arvioinut elokuvaa väärin. Jos heittäytyisin lapsen tasolle, kenties saisin tästä jotain irti.

Leffa kuitenkin ottaa omituiset käänteensä niin vakavasti, ettei siitäkään tullut mitään.

Yhdysvalloissa on esitetty arvioita, että After Earth olisi skientologien propagandaa. Elokuvan konna on pelko, jota Jaden Smithin esittämä nuori soturi tuntee. Tunteet ovat pahasta. Kliimaksiin kuuluu tulivuori ja ehkä sielujen vapautumista, kuten L. Ron Hubbardin opeissa..

Jos tämä on rekrytointia, ei tämä ole kovin hyvää sellaista.

Näissä merkeissä juhannuksen viettoon.

Hyvää juhannusta!