Aasialaisen supersankarin aika – Marvel-maailmassa etnisyydellä on arvonsa, eikä se ole vain rahaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Raha on kieli, jolla moninaisuus ja inklusiivisuus menevät läpi Hollywoodissakin.

Marvelin kymmenvuotisen buumin ensimmäisestä afroamerikkalaisesta supersankarielokuvasta Black Pantherista tuli keväällä yllättävän suuri menestys – eikä vain Yhdysvalloissa, sillä seikkailun kansainvälinen lipunmyynti on noin 1,35 miljardia dollaria. Oli vain ajan kysymys, miten valkokankaan sankarijoukkoa laajennetaan etnisesti entisestään.

Nyt seuraava liike tiedetään: toissa päivänä tuli julki, että kehitteillä on Marvelin ensimmäinen aasialaisen supersankarin ympärille rakennettu elokuva. Hahmo on Shang-Chi, vielä Black Panther -hahmoakin vähemmän tunnettu, jo vuonna 1973 sarjakuvissa ensiesiintynyt kungfu-taituri.

Näyttelijää pääosaan ei ole vielä valittu. Shangi-Chi oli alkujaan hyvin suorasukaisesti ja luvattomasti Bruce Leen alter ego. Nuorena kuollut hurmuritaistelijanäyttelijä Lee on tietenkin uniikki ja korvaamaton hahmo, jota ei voi onnistuneesti imitoida. Mistä löytää kyllin karismaattinen tähti ja oikea brutalistis-oikeudenmukainen sävy? Voiko Lee-pohjaista hahmoa tehdä ilman, että pahisten luut konkreettisesti rutisevat?

Leen ainoaksi jäänyttä ohjaustyötä voi poikkeuksellisesti katsoa juuri nyt Suomessa valkokankailla, sillä aikanaan sensuurin runnoma The Way of The Dragon tuotiin meillä nyt ensimmäistä kertaa ehjänä levitykseen. 45-vuotias leffa elää omillaan, Marvelin hanke etenee täysillä.