A-J Annila: tekeillä ninjamusikaali ja japanikauhua

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Antti-Jussi Annilasta tulee melko todennäköisesti Suomen toinen Hollywood-ohjaaja. Berlinalen markettipuolella hän sai silti istua kaikessa rauhassa käytävännurkassa läppäri sylissään.

Join Annilan kanssa kahvit, eikä kukaan tullut häiritsemään. Ei hän sentään niin kuuluisa ole. Vielä.

Annilalla oli Berliinissä tapaamisia niin amerikanprojektinsa Adrift kuin ninjamusikaalin Credits tiimoilta.

”Jotenkin on paljon helpompaa nyt kuin viime vuonna”, Annila sanoi. Vuosi sitten hän oli Bronson Filmin muun porukan kanssa tekemässä Sauna-elokuvaa tutuksi mahdollisille kansainvälisille yhteistyökumppaneille. Piti näyttäytyä, olla läsnä kaikissa bileissä, tuoda itseä tykö. Joka yö todella myöhään.

Nyt Sauna on jo ollut puolisen vuotta valmiina. Berliinissä sitä myi kansainvälinen myyntiyhtiö, ja kaupat oli festarin alkupuolella tehty ainakin Australiaan.

Weinstein värväsi
Annilan kauhuelokuvaan

Saunan maine toi Annilalle diilin Hollywoodiin. Miramax-tuotantoyhtiön aikanaan veljensä Harveyn kanssa perustanut moguli Bob Weinstein värväsi Annilan ohjaamaan Adrift-nimisen kauhuelokuvan.

”Mietin, että jos kieltäydyn Adriftista, niin kymmenen vuoden kuluttua voi vituttaa kun ryhdyin silloin aikanaan taiteilemaan”, Annila tiivistää.

Hanke on vielä kovasti kesken, eikä Annila tiennyt, milloin kuvaukset alkavat – jos alkavat. Mutta sopimukset on tehty lakimiesten kanssa (”Heitä tarvitaan, koska kukaan ei jaksa itse lukea 200-sivuista sopimusta”) ja Annila on joutunut opettelemaan amerikkalaisten veroilmoituslomakkeiden täyttämistä (”Suomen veroviranomaisilta ei herunut mitään neuvoja”).

Adriftin varsinaiset tuottajat ovat Neal Edelstein ja Mike Macari. Heidän nimensä löytyvät muun muassa The Ringin ykkös- ja kakkososan alkuteksteistä. Edelstein oli mukana tekemässä myös David Lynchin Mulholland Drivea. Edelstein ja Macari tuottavat paraikaa Shelter-nimistä kauhuelokuvaa, jonka ohjaa amerikandebyyttinään ruotsalaiskaksikko Mårlind-Stein. Pääosassa on Julianne Moore.

Tarinaa Ringin
käsikirjoittajalta

Adriftin pohjana on japanilaiskirjailija Koji Suzukin tarina. Suzukin teksteistä on tehty niin Ring-menestyselokuvat kuin arvostettu trilleri Dark Water.

Annila on kirjoittanut saamaansa käsikirjoitusta uusiksi yhdessä Iiro Küttnerin kanssa.

”Amerikkalaisten kässärissä oli paljon lihaa, mutta ei oikein luuta. Sitä oikein ahmi eteenpäin, mutta lopussa tuntui että tässäkö tämä. Tuottajat ovat pitäneet tavasta, jolla olemme käsikirjoitusta kehitelleet. Amerikkalaisten kanssa käsikirjoitusneuvottelut ovat pitkiä, mutta toimivia. Käsikirjoitusversiosta saa aina tarkat muistiinpanot, ihmiset jotka lukevat niitä tietävät, mitä haluaisivat parantaa. Siihen verrattuna Suomessa sanotaan, että muuta sitä nyt jotenkin, en vaan tykännyt siitä millainen se nyt on.”

Jo ennen kuin Saunaa oli myyty Yhdysvaltoihin, alkoivat Hollywoodin tuottajat lähetellä Annilalle käsikirjoituksia.

”Suuri osa on sellaisia, että pikkusiskonikin tekisi paremman. Todella huonoja.”

Yksi tarjotuista kässäreistä oli niin hyvä, että Annila innostui oitis.

”Olisin ollut valmis tekemään sen vaikka ilmaiseksi. Mutta ottajia oli muitakin. Siitä on nyt tekeillä noin sadan miljoonan dollarin elokuva, ja ohjaaja on nimekäs.”

Annila ei kerro, kuka.

”Tämä on tässä”,
sanoi Weinstein

Weinsteinin Dimension lopulta sai houkuteltua Annilan leipiinsä Adriftiin.

”Lokakuussa viikkoa ennen Saunan Suomen ensi-iltaa soitettiin, että tulet tänne nyt heti. Ensimmäisestä keikasta piti kieltäytyä, koska ensi-iltana oli pakko olla kotimaassa.”

Tapaaminen siirrettiin seuraavalle viikolle.

”Sanottiin, että tulet huomenna. Sain lentoliput. Puhelimen toisesta päästä kerrottiin, että auto hakee minut sitten kotoa”, Annila kertoo huvittuneena.

”Sanoin siihen, että vaimo kyllä heittää minut kentälle. Se ei käynyt: auto tulee hakemaan kotoa.” Se on jenkkituottajan tyyli: he hoitavat kuljetuksen kotiovelta asti, missä päin maailmaa sitten asuukin.

Sinä iltana Annilan oli vaikea mennä nukkumaan. Aamulla ennen lähtöä tuli uusi soitto. Bob Weinstein onkin menossa Los Angelesiin, joten ei kannata tulla suotta nyt, sanottiin.

”Lopulta puhuin Weinsteinin kanssa puhelimessa. Keskustelimme ja yhtäkkiä hän vain sanoi, että tämä on tässä, mitä tässä odotellaan, tehdään sopimus, ja katosi linjalta.”

Nyt Annila on varpaillaan, mutta toiveikas.

”Tässä odotellaan lopullista green lightia.”

Hollywoodissa mikään ei ole varmaa, ennen kuin kamera käy – eikä aina silloinkaan. Weinsteinit tunnetaan kovista otteistaan.

”Bob vitsailee, että tunnethan minun tapani, sinä teet leffan ja sitten otan sen sinulta ja leikkaan siitä omannäköiseni”, Annila toteaa.

Näin etenkin Harvey Weinsteinin on kerrottu toimineen useita kertoja.

”Kaikki Jenkeissä työskennelleet sanovat, että se juttu mikä oli maanantaina makeeta voi olla perjantaina jo ihan muuta. Mutta jos ne Saunan nähtyään – ja Bobin vaimo piti siitä erityisesti – ovat todellakin valmiita palkkaamaan sen ohjaajan, niin kyllä he tietävät mihin ryhtyvät.”

Berliinissäkään Annila ei tavannut Weinsteinia – moguli on liian kiireinen.

Ninjamusikaali
muhimassa

Jos Adrift ei lopulta ota tulta alleen, muhimassa on myös Credits. Se on Annilan haavetuotanto, ninjamusikaali. Pekko Pesonen tekee paraikaa treatmentia eli lyhyttä käsikirjoitusversiota, jota Annila menee toukokuussa esittelemään Cannesiin.

”Näiden kahden välillä jos pitäisi valita, sanoisin Bobille että täytyy mennä. Ottaisin Creditsin.”

Annila kuvailee ninjaelokuvaa, jossa ninjoja sataa taivaalta ja tanssii Siperian pikajunan katolla. En kykene toistamaan visiota tässä tekstinä, valitettavasti.

Annilan esikoista Jadesoturia tehtiin viisi vuotta, ja Sauna siihen heti perään.

”Nyt pitäisi tottua tähän freelancerin elämään ja vapauteen”, 31-vuotias Annila pohtii.
”Mutta heti kun tulin Berliiniin, sain uuden elokuvaidean. Aloin kirjoittamaan sitä heti. Ehkä saan treatmentin valmiiksi ja kansainvälisen rahoituksen kerättyä ennen festarin loppua.”

Se oli vitsi, mutta tarmoa Annilalla ainakin riittää, ja ideoita. En saa ninjasadetta päästäni.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä