Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Renny Harlin, Sampo Terho ja miljardin dollarin jutut

Blogit Kuvien takaa 4.4.2018 11:57
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viime viikon alussa Renny Harlin ärähti. Se kuulosti Suomessa vähän kummalliselta, koska meidän näkökulmastamme entinen kultapoika on kadonnut jonnekin kansainvälisten miljonäärien välitilaan: ei Renska enää Hollywood-leffoja ainakaan tee.

Kun Harlin siis ilmoitti julkisuuteen Rita Tainolan kautta, ettei hän osallistu ministeri Sampo Terhon Kiinan-delegaation ohjelmaan, meillä ääni oli kuin dinosauruksen etäistä karjuntaa.

Harlinin nykyaseman tunnettuutta (eli sen puutetta) Suomessa kuvaa Helsingin Sanomien jutun otsikko "Renny Harlin ei lähde Sampo Terhon mukana Kiinaan". Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Harlin lähtisi Kiinaan. Hän on asunut siellä jo vuosia.

Yhtään liioittelematta Harlin on tällä hetkellä Kiinassa työskentelevien Hollywood-taustaisen ohjaajien ykkönen. Hän tekee kalliimpia elokuvia kuin aikoihin, ja hänen uudesta urastaan ovat kirjoittaneet – innostuneesti! – paitsi alan bisneslehdet, myös Wall Street Journal. Seuraavaksi hän ohjaa toimintaseikkailun Operation Somalia, joka on jatkoa suosituille ja propagandistisille sotilasseikkailuille, ja jälkituotannossa on kaksi Harlinin ohjaamaa elokuvaa, trilleri Bodies at Rest ja fantasiaseikkailu Legend of the Ancient Sword, jonka tuotti Alibaba.