Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

11 Oscar-ehdokkuuden Joker on epätavallinen yhdistelmä: valtava menestys ja kivi kengässä

Blogit Kuvien takaa 15.1.2020 08:51
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Minusta Joker on huono elokuva. Se on itsesäälin fetisointia, se on halpamainen ja se väistää aina, kun se voisi olla todellisuudessa kiinni.

Todellisuudella tarkoitan niin yhteiskuntaa kuin psykologiaa. Elokuvien ei tarvitse olla todellisuudessa kiinni, ei tietenkään, mutta kun Joker nimenomaan juurruttaa itseään teemoihin luokkaeroista, mielenterveydestä ja hyvin konkreettisesti myös julkisista palveluista, tuntuu veemäiseltä että se valitsee aina ähäkutti-ratkaisun eli on sanomatta mitään mistään. No, siksihän se menestyi! Jokainen luki sitä tavallaan ja näki mitä halusi. Siitä pitivät Twitterin mukaan niin monet laitaoikeistolaiset kuin Touko Aaltokin.

https://twitter.com/ToukoAalto/status/1180047488134389762

Todd Phillipsin ohjaama ja kirjoittama Joker on tällä viikolla ylittänyt miljardin dollarin lipunmyynnin ensimmäisenä ns. lapsilta kiellettynä (Yhdysvalloissa R-rated, Suomessa K-16) elokuvana koskaan. Se sai enemmän Oscar-ehdokkuuksia kuin mikään muu elokuva, yhteensä yksitoista. Voittoja voi tulla muutamassa kategoriassa, mutta parhaan elokuvan tai ohjauksen saralta erittäin epätodennäköisesti.