Vuosi 1918 – ja tämä päivä: ”Nyt nousee kadulle kaarteja, jotka uhoavat valkoisen Suomen puolesta”

Arvio: Risto Lindstedt ja Eero Ojanen käyvät taitavaa ja tietävää kirjeenvaihtoa vuoden 1918 tapahtumista ja henkisestä ilmapiiristä.

kirjat
Teksti
Jyrki Alenius

Suomen 100-vuotisjuhlavuonna käsiteltävien asioiden listalle asettuu tietysti vuoden 1918 sisällissota. Sodan haavat, vaikkakin arpeutuneet, eivät ole olleet vaikuttamatta kansan tajunnan toimintakykyyn.

Valkoiset harrastivat terroria, punaiset samaten. Valkoisen Suomen keskitysleiri-instituutiota ei ole unohdettu eikä ole syytäkään unohtaa. Silti lienee kuten 1918-teoksessa lausutaan:

”Suomi oli ainoa sisällissodan käynyt maa, jossa hävinnyt osapuoli sai ne yhteiskunnalliset oikeudet, joita se kapinalla vaati. Kysymys ei ollut hyväntahtoisesta anteeksiannosta vaan sen kovan realismin löytymisestä, joka oli pahasti hukattu ennen kapinaa.”

Risto Lindstedtin ja Eero Ojasen kirjeenvaihto on kahden taitavan ja tietävän kirjoittajan yhteissukellus vuoden 1918 tapahtumiin ja henkiseen ilmapiiriin. Kirja tarjoaa kiinnostavia ja koskettavia näkökulmia myös nykyaikaan.

”Nyt nousee kadulle kaarteja, jotka uhoavat valkoisen Suomen puolesta, mutta se valkoinen on aivan eri asia kuin 1918”, Ojanen pohtii.