Vuokko Nurmesniemestä taiteen akateemikko

akateemikot
Teksti
Karri Kokko

Tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Nurmesniemestä on tulossa taiteen akateemikko. Tasavallan presidentti myöntää hänelle perjantaina akateemikon arvonimen.

Akateemikon arvonimi voidaan myöntää erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle. Arvonimi voi olla kerrallaan korkeintaan kahdeksalla taiteilijalla. Hopeaseppä Bertel Gardbergin kuoltua aiemmin tänä vuonna akateemikon arvonimi on ollut seitsemällä taiteilijalla.

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi valmistui alkujaan keramiikkataiteilijaksi. Hänen uransa vaate- ja tekstiilisuunnittelijana alkoi vuonna 1953, kun Armi Ratia kiinnitti hänet suunnittelijaksi Marimekkoon. Taiteen keskustoimikunnan arvonimiehdotuksessa korostetaan, että Nurmesniemi mullisti suomalaisen vaatesuunnittelun ja painokankaan historian luomalla aivan uuden arkkitehtonisen sisällön niin vaatteisiin kuin kankaisiinkin.

Nurmesniemi perusti omaa nimeään kantavan yrityksen vuonna 1964. Hän vastasi yrityksen koko toiminnasta suunnittelusta myyntiin ja markkinointiin. Hän on edelleen 77-vuotiaana tiiviisti mukana oman yrityksensä suunnittelussa.

Perusteluissa mainitaan, että Vuokko Nurmesniemen merkitys yhdessä edesmenneen miehensä sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemen kanssa aidon suomalaisen muotoilun tinkimättömänä puolestapuhujana on ollut kansainvälisesti ainutlaatuista.

Presidentti Tarja Halonen luovuttaa taiteen akateemikon arvonimikirjeen Nurmesniemelle perjantaina pidettävässä juhlatilaisuudessa. Ensimmäisen kerran taiteen akateemikon arvonimet myönnettiin vuonna 1972. Ennen Nurmesniemeä tämän arvonimen on saanut 20 taiteenharjoittajaa.


(STT)

Aiheesta lisää
Vuokko Eskolin-Nurmesniemi (Marimekko)
Vuokko Nurmesniemi ja Marimekko (Ylen elävä arkisto)
Jokapoika ja Piccolo – Ikuiset klassikot (Fashion Finland)